Ga naar main content
763.jpeg

Tinder voor wolven: Noëlla en August hebben een eerste date!

Vandaag kunnen we uitpakken met groots nieuws over het prille, Limburgse wolvenkoppel. Na wekenlang ‘berichtjes sturen‘ en ‘boodschappen achterlaten’, wijst alles erop dat wolvin Noëlla zich definitief settelt in onze bossen. Er was zelfs al een eerste ontmoeting met August! 

Verliefde wolven sturen elkaar berichtjes

Berichtjes sturen, dat doen wolven door hun territorium te markeren. Zowel Noëlla als August werden meermaals betrapt op het achterlaten van een ‘informatieve plas‘. Daaruit kunnen andere wolven afleiden welk vlees ze in de kuip hebben. Geslacht, leeftijd, hormonale status, … Al die info zit vervat in de geur van wolvenurine. Noem het gerust hun eigen Tinder-profiel!

Niet alleen met hun urine, maar ook met uitwerpselen bakenen wolven hun territorium af. Daarin laten ze niet alleen boodschappen achter voor soortgenoten, ook wij kunnen er veel uit afleiden. Boswachter Eddy Ulenaers vond eerder deze week voor het eerst een verse wolvendrol, vermoedelijk van Noëlla. “In de buurt van de keutels zag ik ook pootafdrukken van Noëlla. Van August vond ik geen spoor terug, dus de keutels zijn naar alle waarschijnlijkheid van onze nieuwe wolvin. Ik heb de stalen meteen verstuurd naar het INBO, zodat het DNA ervan kan onderzocht worden. Alleen op die manier kunnen we 100% zeker zijn wie de keutels gelegd heeft.”

94f32446-3177-11ea-9a97-cf48dc23e946-web-scale-0-245098-0-245098.jpg
Bron: ANB/INBO

Net op tijd voor de paartijd

De komst van Noëlla is goed getimed. In februari begint de paartijd en hopelijk kunnen we in de lente een nest welpjes verwelkomen. En de kans dat het zover komt, wordt elke dag groter. Na elkaar voorzichtig af te snuffelen via privé-berichtjes, heeft het koppel elkaar nu eindelijk ook in het echt ontmoet. Twee kruisende wolvensporen, één met de grote pootafdrukken van August en één met de kleinere exemplaren van Noëlla, leveren daar het bewijs van. “Waarschijnlijk is August nu aan het pronken met zijn gebied”, denkt Eddy. “Hij wil Noëlla ervan overtuigen dat zijn territorium dé geschikte plaats is om een nest te krijgen.”

9427d200-3177-11ea-9a97-cf48dc23e946-web-scale-0-245098-0-245098.jpg
Bron: ANB/INBO

Waar komt wolvin Noëlla vandaan?

Momenteel hebben we nog het raden naar de herkomst van de nieuwe wolvin. Maar daar zal snel verandering in komen, zodra we de DNA-analyses van Noëlla kunnen vergelijken met het DNA van andere Europese wolven. Tot nu toe kwamen alle Belgische wolven vanuit Duitsland naar hier. “Maar stel je eens voor dat Noëlla ons land heeft bereikt vanuit Frankrijk”, hoopt Ulenaers. “Dat zou echt wereldnieuws zijn, want die twee populaties zijn nog nooit eerder met elkaar in contact gekomen.”

Meer over


Gerelateerde artikels