Ga naar main content
vilda-59507-steenmarter-komt-kijken-vanonder-de-pannen-rollin-verlinde-800-px-45414.jpg

Welke dieren komt de Sint tegen op onze daken?

Niet alleen Sinterklaas loopt met z’n witte paard over onze daken. De goedheilig man komt tijdens zijn nachtelijke tochten allerlei wilde dieren tegen! Benieuwd wie er verzot is op daken en schouwen

Vleermuizen onder het dak

Vleermuizen in huis zijn geen uitzondering, vaak merk je zelfs niet dat ze er zijn. Ze zoeken veilige schuilplaatsen met een kleine ingangsopening. Onder een dakpan is het ideaal voor een vleermuis, maar ook in spouwmuren, rolluikkasten en achter gevelplanken brengen ze graag de nacht door. Geen paniek als ook jouw huis bezocht wordt door één of meer vleermuizen: ze zijn dé perfecte biologische insectenverdelgers! Bovendien maken ze niets stuk, brengen ze geen materiaal mee naar binnen en zijn hun uitwerpselen droog en geurloos – makkelijk op te vegen dus. Klik hier voor meer info over een vleermuisvriendelijk huis en tuin

Steenmarters op zolder

Ook onder het dak, in dakruimtes of zolderkamers, komen wel eens dieren op bezoek. De steenmarter vindt het een ideale schuilplaats, maar kan er heel wat schade aanrichten. Hij bijt in kabels, ploetert in isolatiemateriaal en deponeert zijn geurige uitwerpselen op een vaste plek (latrine). Bovendien is hij nachtactief, waardoor hij voor flink wat geluidsoverlast zorgt. De steenmarter vangen en verplaatsen is niet alleen verboden, het heeft ook geen zin. De achtergelaten geuren trekken in geen tijd een vervanger aan. 

Zorg er liever voor dat hij niet meer in je huis geraakt, door toegangswegen (regenpijpen, muurplanten) te versperren en toegangsgaten te dichten. Bied een alternatieve woonst aan voor de marter, bijvoorbeeld door wat balen hooi in een schuur te leggen. Hij kan nog van pas komen, want hij jaagt op muizen en ratten! Nog andere tips om samen te leven met de steenmarter, kan je hier nalezen. 

Ooievaars op je schoorsteen

Wanneer een ooievaar een nest bouwt op je schoorsteen, zou dat geluk brengen. Wees dus vereerd als deze statige vogel jouw schouw uitkiest! Je moet wel nog even geduld hebben. Op dit moment zijn de meeste ooievaars naar het zuiden getrokken, waar nog volop insecten en regenwormen te vinden zijn. Pas in de lente komen ze terug om hun gigantische nest te bouwen. Het liefst maken ze hun nest op een hoge plaats met vlakke ondergrond en een weids uitzicht. Elk jaar keren ze terug om hun nest te verbouwen en te verbeteren. Als je zelf in een gebied woont waar ooievaars broeden, kan je een nestpaal plaatsen om koppels te lokken. Meer daarover kan je hier vinden. 

Kauwen op schouwen

Er zijn niet alleen gasten óp een schouw, sommige vogels broeden graag ín een schouw. Kauwen zijn zo’n vogels die het zich graag gemakkelijk maken door te nestelen in een schoorsteen in plaats van een holle boom. Dat doen ze omdat ze graag in elkaar buurt vertoeven en een reeks huizen met schoorstenen zijn daarvoor ideaal. Om te voorkomen dat kauwen je schoorsteen bezetten, volstaat het om een metalen rooster te plaatsen op de rookgaten. De mazen mogen niet groter zijn dan 3cm doorsnee. Met die kleine ingreep voorkom je grote problemen. Kauwen kunnen tijdens het broedseizoen de ganse schoorsteenpijp vol steken met natuurlijk bouwmateriaal, maar ook met afval.

Vooraleer je dan ‘s winters weer gaat stoken, moet de schouw grondig gereinigd worden om schouwbrand en CO-vergiftiging te voorkomen. De winter is het ideale moment om zo’n rooster te plaatsen, maar wie kleine kinderen heeft, wacht best tot na 6 december. Hoe je zo’n rooster precies plaatst, lees je hier.

Paarden op daken

Het allerspectaculairste dier om op je dak tegen te komen, is zonder twijfel het paard van Sinterklaas. Al kan je hier zien dat dat niet het enige paard is dat wel eens op een dak vertoeft … 

Meer over


Gerelateerde artikels