Ga naar main content
vilda-55642-relmuis-in-een-oude-eik-rollin-verlinde-800-px-45165.jpg

Welk dier houdt de langste winterslaap?

De meeste winterslapers in onze natuur overbruggen de periode waarin temperaturen onder 10°C duiken. Maar sommige dieren zijn échte langslapers en vertoeven in uitzonderlijke omstandigheden bijna het jaar rond in winterslaap! 

En de prijs voor langste winterslaap gaat naar …

De langste winterslaper is – dat klinkt misschien niet eens zo gek – één van de slaapmuizen. In België komen drie soorten voor: de hazelmuis, de eikelmuis en de relmuis. Die laatste wordt in de volksmond ook wel zevenslaper genoemd, omdat ze ‘s winters zeven (of acht) maanden lang – van oktober tot mei – in slaapstand doorbrengt. De overige maanden spendeert ze aan twee zaken van levensbelang: zich voortplanten én op zoek gaan naar voedsel. Daar word je pas moe van! 

In uitzonderlijke gevallen kunnen relmuizen zelfs bijna het jaar rond in winterslaap verkeren. Ze zijn immers sterk afhankelijk van de zaadproductie van beukenbomen. In mastjaren (jaren met uitzonderlijk veel vruchten aan de bomen) floreren de zevenslapers,. Maar in jaren dat de Europese beuk zo goed als geen zaad vormt, kunnen ze in de problemen komen. In het Wienerwald volgden Oostenrijkse onderzoekers zeventien relmuizen tijdens zo’n slecht beukjaar. Tot grote verrassing gingen sommige muizen al in juni of juli terug in winterslaap, zonder zich dat jaar voort te planten. Vijf van de onderzochte slaapmuizen werden zelfs pas na meer dan elf maanden weer wakker! Daarmee kapen ze met gemak de eerste plaats van langste winterslaap ter wereld weg!

Meer over


Gerelateerde artikels