Ga naar main content
vilda-95142-zeeprik-rollin-verlinde-a5-44589.jpg

Wat zijn de 5 lelijkste dieren in België?

Toegegeven, de titel op deze pagina is een beetje misleidend, want bij Onze Natuur vinden we geen enkel dier écht lelijk. Toch komen we af en toe soorten tegen die er op z’n zachtst gezegd ‘speciaal’ uitzien. Ook in België. Achter dat uitzonderlijke uiterlijk, zit vaak ook een goed verhaal. 

Hier is onze lijst van 5 ‘lelijkste’ dieren:

Gewone grootoorvleermuis

shutterstock-1293521797.jpg

Vleermuizen zien er over het algemeen een ietsiepietsie minder aaibaar uit dan de rest van onze zoogdieren. Sommigen doen daar nog een schepje bovenop, met een opvallend uiterlijk accessoire. Zo heb je o.a. de misvormd lijkende neus van de hoefijzerneus en de platgedrukte snoet van de mopsvleermuis. Maar niets kan tippen aan de gigantische oren van de gewone grootoorvleermuis, die even lang zijn als zijn halve lichaam! Met die oren kan hij insecten horen fladderen. Andere vleermuizen baseren zich tijdens de jacht vooral op de weerkaatsing van hun eigen ultrahoge geluiden.

Zeeduivel

vilda-89843-zeeduivel-reindert-nijland-a5-44588.jpg

We zeggen het niet graag over een inwoner van onze natuur, maar de zeeduivel is écht een lelijk, haast monsterachtig ding. Het hele lichaam van deze diepzeevis lijkt wel platgedrukt en zijn hoofd neemt meer dan de helft van z’n lichaam in. Ingegraven in het zand, lokt de zeeduivel zijn prooi met een soort hengel die ontspruit aan z’n rugvin. Wanneer de prooi dicht genoeg is, opent hij zijn afschuwelijke bek om de klus af te maken.

Engerling

shutterstock-615671279.jpg

‘Engerling’ is de verzamelnaam voor de larven van o.a. de meikever, de junikever, de neushoornkever en het vliegend hert. Je komt ze wel eens tegen tijdens het spitten en ze zien er allesbehalve smakelijk uit. Het lijken wel lelijke, bleke rupsen, maar dan met een dik achterlijf en korte pootjes vlak achter de kop.

Zeeprik

vilda-95142-zeeprik-rollin-verlinde-a5-44589.jpg

De uitdrukking ‘met z’n mond vol tanden‘ is op het lijf geschreven van de zeeprik. Het is een ‘rondbek’, een voorouder van onze vissen, en hij zuigt zich met z’n angstaanjagende bek vast aan de huid van vissen en zelfs zeezoogdieren. Deze parasiet leeft van het bloed van z’n slachtoffers en wordt daarom ook wel ‘vampiervis‘ genoemd.

Veenmol

vilda-11968-veenmol-yves-adams-a5-44586.jpg

Dit insect – meer bepaald deze krekel – dankt z’n naam aan de onhandig uitziende graafpoten vooraan zijn lichaam. Het insect is met z’n lengte tot 5 cm best indrukwekkend om te zien. Voor mensen is hij ongevaarlijk, maar insectenlarven en regenwormen letten beter op als hij in de buurt is.

Meer over


Gerelateerde artikels