Ga naar main content
lucht-16x9-6.jpg

Waarom naar de docureeks van Onze Natuur kijken als je de film al gezien hebt?

Deze week is het zover: onze prestigieuze documentairereeks is eindelijk te zien op Canvas! Vanaf woensdag 18 januari nemen we jou zeven weken lang mee in de wondere wereld van de Belgische natuur. Wie afgelopen najaar al in de bioscoop van ‘Onze Natuur, De Film’ kon genieten, vraagt zich misschien af wat de meerwaarde van deze docureeks is. Nou, daar hoeven wij niet lang over na te denken.

1. Nog meer beelden en verhalen uit onze natuur

Met ‘Onze Natuur, De Film’ wilden we vooral verwonderen: de kijker in een donkere bioscoopzaal onderdompelen in indrukwekkende beelden en alvast een eerste keer laten zien hoeveel natuur er nog binnen de Belgische landsgrenzen te vinden valt. Een spannend en dynamisch verhaal, waarbij je bij momenten op het randje van je stoel zit. Na afloop van de film lieten jullie ons massaal weten dat jullie al die fascinerende levende wezens graag wat beter wilden leren kennen. En ja, ook over de sympathieke, maar wat minder opvallende nevenpersonages die eerder in de marge van de film rondwandelen, wilden jullie meer te weten komen.  

Welnu, je hoeft niet langer op je honger te blijven zitten, want dat is exact wat de documentairereeks van Onze Natuur te bieden heeft. Na de ‘speeddate’ op het witte doek schotelen we je nu in zes (plus één) indrukwekkende afleveringen van telkens 50 minuten nóg meer ongeziene beelden uit eigen land en nóg meer diepgang en omkadering voor. Niet alleen is de diversiteit aan soorten in de reeks veel uitgebreider, ook is er ruimte om echt na te denken over wie die dieren, planten en zwammen allemaal zijn. Zo krijg je de kans om hetzelfde te doen als wanneer je echt in de natuur zou zitten: stilstaan en de tijd nemen om te kijken naar wat er om je heen gebeurt. Bovendien leer je hoe al die soorten in symbiose met elkaar leven en hoe ze zich verhouden tot ons, mensen. En natuurlijk komen er ook enkele nieuwe hoofdpersonages opdraven, zoals … de wilde kat

water16x9-9.jpg

2. Nog meer mooie muziek én een warme stem

Heb je bij het bekijken van ‘Onze Natuur, De Film’ volop genoten van de prachtige symfonische muziek, speciaal voor Onze Natuur gecomponeerd door Dirk Brossé? Wie weet mocht (of mag) je hem samen met het kamerorkest Prima la Musica zelfs in levenden lijve aan het werk zien tijdens een van onze livevoorstellingen.

Goed nieuws: ook aan de docureeks van Onze Natuur heeft componist Dirk Brossé zijn zeer gewaardeerde bijdrage geleverd. Straks kan je dus in de beslotenheid van je eigen, gezellige woonkamer smullen van zijn mooie muziek, die dankzij het eclectische karakter van de reeks nóg verrassender is: van zacht en ingetogen, dreigend en bombastisch tot opgewekt en frivool. Dirk Brossé heeft zich echt in het diepe gewaagd door ook te werken met elektronische composities. Naar onze bescheiden mening vormt de soundtrack trouwens een perfect harmonisch geheel met de warme stem van onze eigen Sir David Attenborough, acteur en presentator Wim Opbrouck, die de verhalen uit onze natuur in zijn kenmerkende vertelstijl helemaal tot leven brengt.

3. Een andere kijk op onze natuur

Terwijl ‘Onze Natuur, De Film’ het verhaal brengt van de overwinnaars en de overlevers in een land waar op het eerste gezicht geen ruimte meer lijkt te zijn voor echte wildernis, maakt de documentairereeks gebruik van een geheel andere insteek om naar onze eigen natuur te kijken. Elke aflevering vertrekt vanuit een natuurelement – van water, aarde en lucht tot hout, vuur en steen – dat telkens de rode draad vormt voor het verhaal dat volgt. Dat levert keer op keer een unieke vertelling op, die helemaal anders zal aanvoelen dan het verhaal dat de film brengt. Bovendien gaan we dieper in op wat we zien en dat leidt soms tot bedenkingen en vaststellingen omtrent dierengedrag waar wij als mens misschien ook nog iets over kunnen opsteken. 

water-16x9-10.jpg

4. Meer aandacht voor de rol van de mens

In ‘Onze Natuur, De Film’ zie je hier en daar al hoe wij mensen ook in België steeds meer onze stempel drukken op de omgeving. De biodiversiteit gaat met rasse schreden achteruit door verstedelijking, intensieve landbouw en vervuiling. Maar hoe gaat het nu écht met onze natuur en kunnen we het tij nog keren? Vooral tijdens de zevende en laatste aflevering springen we echt in de diepte waarbij we de ervaringen van onze filmcrew aanvullen met de inzichten van tal van experts ter zake, die vanuit hun werkdomein een bijzonder goed zicht hebben op de huidige en toekomstige toestand van onze natuur.

We kijken dus niet enkel naar al dat moois, maar ontdekken ook hoe wij als mensensoort deel uitmaken van en invloed uitoefenen op ‘the bigger picture’. Hopelijk kunnen we jou als kijker op die manier doen nadenken over hoe onze natuur ook deel uitmaakt van ons eigen verhaal.

5. De kans om te pauzeren en terug te spoelen

Heeft het mannetje van de lentevuurspin de paring overleefd, of herinner je je dat verkeerd? Hoe snel dook die ijsvogel het water in om een visje voor zijn geliefde te vangen? En hoe zag het saté-buffet van de klapekster er ook weer uit? Al je favoriete scènes uit ‘Onze Natuur, De Film’ – en nog véél meer – kan je vanaf nu in nog meer detail bestuderen. De documentairereeks van Onze Natuur zal namelijk ook beschikbaar zijn op het onlineplatform VRT MAX, waar je de afleveringen opnieuw en opnieuw kan herbekijken en analyseren samen met je huisgenoten. Je kan er zelfs een spelletje van maken: wie kan tijdens het kijken naar de reeks als eerste de juiste dieren- of plantennaam roepen van de soort die in beeld komt? Bij twijfel kan je de uitzending op pauze zetten en met behulp van de ObsIdentify-app duidelijkheid scheppen. Wie aan het einde van de aflevering de meeste punten gescoord heeft, mag zichzelf voor één week ‘Onze Winnaar’ noemen!

lucht-16x9-5.jpg

Meer over


Gerelateerde artikels