Ga naar main content
vilda-175-graskarper-rollin-verlinde-1900-px-60155.jpeg
Rollin Verlinde

Waarom hebben niet alle vissen een rechtopstaande staartvin?

Onze Natuur-fan Jef vraagt zich af waarom sommige vissen een horizontale en andere een verticale staartvin hebben. Wat is het voordeel van elke staartpositie? En welke vis heeft welk type vin? 

Aha, een strikvraag! Daar houden we van op de redactie van Onze Natuur. Want technisch gezien, klopt de vraag niet helemaal. We durven er onze hand voor in het vuur steken: alle vissen hebben verticale (rechtopstaande) staartvinnen. Dat komt omdat ze afstammen van wormachtige waterdieren die zich met een typische wormbeweging - kronkelend van links naar rechts - voortbewegen. Om snelheid te maken, kunnen ze meer water verplaatsen met een verticale dan met een horizontale staartvin. 

De verwarring komt waarschijnlijk aangezwommen vanuit de zoogdierhoek. Dolfijnen en walvissen - zeezoogdieren die in de volksmond ook wel eens als vis bestempeld worden - hebben immers wél horizontale staartvinnen. Dat is logisch, omdat ze afstammen van zoogdieren met vier poten. Wanneer die zich zo snel mogelijk van A naar B verplaatsen, doen ze dat in een springerige galop waarbij de wervelkolom een op en neer golvende beweging maakt. Dan komt een horizontale staartvin handiger van pas. 

Links: bruinvis (Yves Adams); rechts: bot (Rollin Verlinde)
Links: bruinvis (Yves Adams); rechts: bot (Rollin Verlinde)

Tenslotte zijn er nog de ‘speciallekes’ in het vissenrijk, niet alleen omdat hun staart een horizontale positie lijkt aan te nemen. ‘Lijkt’: dat heb je goed gelezen. Platvissen liggen in hun volwassen leven plat tegen de grond met hun staart haast onzichtbaar tegen de bodem gedrukt. Maar schijn bedriegt: de platvis wordt geboren als een kleine rondvis met rechtopstaande staart. Om later goed op de bodem te kunnen liggen, brengt hij zijn volwassen leven op één zijde door. Bij platvislarven migreert één oog daarom naar de andere zijde van de kop, zodat het dier zijn ganse leven in 3D kan blijven zien. Omdat platvissen strikt genomen op hun zij door het leven gaan, Houden ze hun staart evenwijdig met de bodem terwijl die vanuit biologisch standpunt wel degelijk rechtop hun oorspronkelijke lichaam staat. 

Stuur jouw vraag in

Heb jij je altijd al afgevraagd of er ook zwarte bloemen bestaan, waarom een specht geen hoofdpijn krijgt en of vissen ook scheten laten? De redactie van Onze Natuur gaat op zoek naar serieuze antwoorden op originele vragen. Heb je een idee? Stuur jouw vraag in via ons contactformulier en wie weet prijkt het antwoord binnenkort op deze pagina!

Stel je vraag

Meer over


Gerelateerde artikels