Ga naar main content
shutterstock-vuurwerk-oostende-e1576678681195.jpg

Vuurwerkverbod goed voor natuur

Het Vlaams Parlement keurde in april het voorstel voor een vuurwerkverbod goed. De aangepaste regels dienen ter bescherming van natuur en dier, maar ook van de mens.

Elk jaar gebeuren er ongelukken met vuurwerk, vooral tijdens de eindejaarsperiode. De grootste slachtoffers hiervan zijn dieren en de natuur. De luide knallen zorgen ervoor dat veel dieren opschrikken en/of gewond raken. Denk maar aan vogels of aan je eigen huisdieren.

Nieuwe Vlaamse wet

Het voorstel van decreet eist een duidelijke reglementering voor het gebruik van vuurwerk, voetzoekers, carbuurkanonnen en wensballonnen. Tot nu toe waren het de gemeenten die beslisten en dat zorgde voor verwarring. In 38 steden en gemeente was er al een totaalverbod, met enkele uitzonderingen onder voorwaarden. De lokale regels waren weinig bekend wat zorgde voor verwarring en een soort wetteloosheid.

De nieuwe wet, die op 3 april 2019 werd goedgekeurd, verbiedt het afsteken van vuurwerk nu officieel in alle Vlaamse steden en gemeenten. Soms kunnen gemeenten uitzonderingen maken op deze regel en vuurwerk toch toelaten op bepaalde momenten of plaatsen.

Milieuvervuiling

Niet alleen dieren lijden onder de knallen, ook voor natuur en mens zijn ze ontzettend schadelijk. Ze zorgen voor fijn stof, kleine deeltjes die heel diep kunnen doordringen in de longen en een gevaar zijn voor de gezondheid. Als men in je buurt vuurwerk afsteekt, blijf je dus best binnen en hou je ramen en deuren gesloten.

shutterstock-1596739876.jpg

Meer over


Gerelateerde artikels