Ga naar main content
shutterstock-91808270.jpg

Vijf gehate dieren die wel nuttig zijn

Niet alle dieren zijn vrienden. Sommige soorten liggen zelfs hevig in de clinch met de mens en zorgen voor veel frustraties. Onze Natuur zet vijf van deze ‘gehate’ dieren op een rijtje. Ze zijn misschien wel enorm gehaat, maar niet geheel nutteloos.

1. Ekster

Nadeel
Eksters zijn alleseter en onder ‘alles’ valt helaas ook huishoudelijk afval. Wanneer we vuilzakken buiten zetten, duurt het niet lang voordat eksters er grote gaten in pikken en al het eetbare eruit halen. Daarnaast zien andere soorten de vogel ook niet graag komen want ze durven al eens een nest leeg te roven.

Voordeel 
Het voordeel aan deze alleseters is dat ze de natuur proper houden. Tijdens de broedtijd zijn ze trouwe bondgenoten van de tuinier en eten ze heel wat slakken. Dit komt omdat ze behoefte hebben aan eiwitten en slakken vormen een makkelijke voedselbron. Ook langs autosnelwegen verrichten eksters zeer nuttig opruimwerk. Ze eten de kadavers van overreden dieren en houden zo onze wegen schoon.

shutterstock-91808270.jpg

2. Steekmug

Nadeel
Warme en hete zomers kennen één heel groot nadeel: muggen. Ze zoemen langs onze oren, houden ons ’s nachts wakker en prikken in ons vel. Muggensteken kunnen enorm jeuken en soms zelfs pijnlijk zijn. Ze zijn zeker niet populair bij de mens, maar toch zijn deze vervelende beestjes heel nuttig.

Voordeel
Muggen, maar ook andere insecten, leggen hun larven in het water. Die larven eten bacteriën en houden het water proper. Daarnaast zorgen ze voor voedsel voor vissen en amfibieën. De overlevende muggen zijn dan weer voedsel voor andere soorten zoals vogels, vleermuizen en spinnen. Een zwaluw eet bijvoorbeeld zo’n 50.000 muggen en andere insecten per week!

shutterstock-653256145.jpg

3. Naaktslak

Nadeel
Tijdens regenachtige dagen/nachten komen naaktslakken massaal tevoorschijn. Dat komt omdat ze houden van vochtige en donkere plaatsen. Dit kan heel vervelend zijn omdat ze zich voeden met de planten in onze tuin. Een nachtmerrie voor elke tuinier of plantenliefhebber.

Voordeel
Net zoals de ekster houden ze de natuur proper. Ideaal voor de tuinliefhebbers met weinig tijd. Het zijn echte opruimers en eten naast planten ook dode bladeren en dieren. Andere soorten zien de naaktslak als een heerlijke snack.

shutterstock-1143444725.jpg

4. Steenmarter

Nadeel
Steenmarters zijn cultuurvolgers en leven op plaatsen die min of meer gebonden zijn aan bebouwingen van de mens. Dit zorgt helaas voor veel overlast. Ze durven al eens onze autokabels doorbijten, lawaai te maken op zolder en onze kippen op te eten. Zeer vervelende beesten die veel schade veroorzaken. Toch dood of verplaats je ze best niet want hun territorium wordt onmiddellijk ingenomen door andere steenmarters.

Voordeel 
De beestjes kunnen wel heel nuttig zijn want ze voeden zich met andere dieren die nog meer overlast veroorzaken zoals muizen en ratten. Ze zijn ontzettend bang van mensen en zullen ook nooit aanvallen.

shutterstock-784601638.jpg

5. Teek

Nadeel
Teken zijn de minst favoriete dieren van hondeneigenaars en van iedereen die graag een boswandeling maakt. De beestjes kriebelen en kunnen levensbedreigend zijn voor de mens omdat ze heel wat ziektes overdragen, zoals de ziekte van Lyme.

Voordeel
In de natuur is de teek voedsel voor andere dieren en is het een belangrijk onderdeel van de voedselketen. Voor sommige vogelsoorten zijn het zelfs een delicatesse, zoals bijvoorbeeld voor kraaien, spreeuwen én eksters. (Nog een extra voordeel voor de ekster!) Teken kruipen op de vacht van ander vee en de vogels pikken op hun beurt het beestje van de gastheer.

shutterstock-1086460598.jpg

Meer over


Gerelateerde artikels