Ga naar main content
vilda-133502-lommelse-sahara-yves-adams-2500-px-64125.jpg
Yves Adams

Uitgetest: winterse wandeling in de Sahara van Lommel

Droom je van exotische landschappen en uitgestrekte zandstranden? Daar hoef je de Middellandse Zee niet voor over te steken. Wandelen in een totaal andere omgeving kan je gewoon in het Limburgse Lommel!

Lang geleden had ik wel al eens gehoord over de Lommelse Sahara, maar ik heb nog nooit de kans gehad om deze wandeling op die befaamde magische plek zelf uit te proberen. Een stukje woestijn omgeven door een naaldbos, met daartussenin een meer waar tal van vogels komen overwinteren, en dat alles zonder de grenzen van ons eigen land te kruisen? Dat moést ik gewoon zien! Zodra de gelegenheid zich voordeed, trok ik mijn nieuwe wandelschoenen aan en gingen we op weg naar een nieuw avontuur. 

Meerdere landschappen op één plek

Aangekomen in Lommel zien we niet meteen borden die ons in de richting van het bekende natuurgebied wijzen. Dus vertrouwen we op de kaart en rijden naar het noorden van de stad, waar we onze auto aan een sportcentrum kunnen achterlaten. Bingo! Eenmaal ter plaatse, duiken de wegwijzers op en weten we meteen dat we op de juiste plek zitten. 

Om bij het water te komen, moeten we eerst door een bos van grove dennen. We kiezen ervoor om de rode route te volgen – met 12 kilometer is dit tegelijk ook de langste – maar voor de minder ervaren stappers zijn er ook kortere alternatieven (oranje 6 km en blauw 3 km). Terwijl we door het bos lopen, merken we hier en daar ‘natuurlijke’ kunstwerken op. De route is niet alleen geschikt voor wandelaars, maar ook voor mountainbikers. Het hoogteverschil is praktisch nihil, wat best geruststellend is als je weet hoe lang de route is die ons te wachten staat. We zinken weg in het bos en vragen ons af of we wel op het goede pad zitten, omdat het landschap zo anders is dan wat we verwacht hadden. Maar dan doemt toch die gigantische zandvlakte op … Hij lijkt wel uit het niets te komen!

Een natuurgebied ontstaan door ... vervuiling

In zijn geheel strekt de Sahara van Lommel zich uit over 193 hectare. Het vreemde is dat dit gebied niet op natuurlijke wijze ontstaan is. Hoewel de Sahara tegenwoordig beschermd is, werd het pas een woestijn na de zandwinning aan het begin van de 20ste eeuw, toen een zinkfabriek het terrein bezette tot 1940. De uitstoot van de fabriek en de zandwinning hebben de aanwezige vegetatie stukje bij beetje belemmerd in hun groei, waardoor dit grote, open gebied ontstond. Na de Tweede Wereldoorlog werden opnieuw naaldbomen aangeplant zodat de vegetatie terugkeerde. De putten, achterbleven door de zandwinning, vulden zich met water, waardoor dit grote meer in het midden van de Sahara ontstond, als een oase in de woestijn.

Vandaag is de Lommelse Sahara een beschermd natuurgebied, want ondanks de vervuiling hebben zeldzame soorten hun intrek genomen in het zand dat het water omringt. Denk maar aan de beroemde lentevuurspin (Eresus sandaliatus), waar tot voor kort van gedacht werd dat de populatie uitgestorven was, of de gladde slang

pict0009.JPG

We verwachten dat onze route ons naar het meer zal leiden, maar we beginnen eromheen te gaan om de duinen te passeren … en terug te keren naar een bosrijk gebied. Voor een zondag is het hier, ondanks de grote populariteit van het gebied, bijzonder rustig. Misschien omdat we voor de langste route hebben gekozen? Of omdat de ijzige wind ons niet loslaat, zelfs niet tussen de bomen. Het is ook het enige geluid dat we horen, met één uitzondering: enkele winterkoninkjes heffen hun lied aan boven onze hoofden. De wandeling tussen de bomen is aangenaam, maar toch zijn we verheugd om het meer en de watervogels terug te zien. 

Een oase in de woestijn

Wanneer onze route uiteindelijk langs het water loopt, hebben we echt het idee dat we midden in de woestijn zitten. De wind veroorzaakt zelfs een paar mini-zandstormen – nu is de onderdompeling helemaal compleet! Borden geven aan dat zwemmen verboden is, niet alleen om de biodiversiteit te respecteren, maar ook vanwege de mogelijke aanwezigheid van blauwalgen. Ben je van plan om de Lommelse Sahara met de hond te verkennen, laat hem dan niet uit het meer drinken! 

Op deze winterse dag dobberen slechts enkele Canadese ganzen en meerkoeten op het water. De abrupte verandering van de omgeving geeft ons nog steeds een onwerkelijk gevoel, en we gaan verder richting de uitkijktoren, ook wel ‘De Reus van Bosland’ genoemd. De structuur is omgeven door touwen en is dertig meter hoog, ruim voldoende om het hele landschap te observeren.

Terwijl ik mij in m’n eentje aan de klim waag, vraag ik me af of de top van de toren zou meebewegen met de windvlagen. Eenmaal boven – oef! – ben ik snel gerustgesteld door de stabiliteit van de structuur onder mijn voeten. En ik heb er geen seconde spijt van dat ik de 144 treden beklommen heb: het uitzicht is werkelijk adembenemend, zeker met de zon die zich aan het einde van de dag laat zien. Wanneer ik de trappen weer afdaal, zie ik een houten sculptuur van een vogel die ik eerst niet opgemerkt had. Om te vermijden dat we in het donker terechtkomen, zetten we stilaan weer koers naar de parking. Een goede beslissing, want wanneer we bij de auto komen, begint het net te regenen …

sahara-in-lommel.jpeg

Waarom kiezen voor wandelsokken?

Toen ik mijn nieuwe wandelschoenen kocht, raadde de verkoper van A.S.Adventure me meteen aan om ze te combineren met een paar wandelsokken. Maar wat zijn de voordelen ten opzichte van gewone kousen? De verstevigde delen van de sokken helpen om schokken te absorberen en blaren te voorkomen. Bovendien zijn deze technische sokken zo ontworpen dat ze je transpiratievocht vlotter afvoeren. Het zou zonde zijn om te kiezen voor wandelschoenen uit ademend materiaal, terwijl het zweet in je sokken blijft zitten, toch? 

Kies je wandelsokken steeds op basis van het gewicht van je rugzak en de weersomstandigheden. Je kan opteren voor een wol/synthetische mix die je lichaamswarmte vasthoudt en schokken absorbeert of voor natuurlijke vezels die sneller drogen en voorkomen dat je natte voeten krijgt. Hou ook rekening met de pasvorm van je schoenen, zodat je wrijving voorkomt. Wandelsokken hebben geen naden aan de onderkant van de voet, wat maakt dat ze niet schuren aan je tenen en de kans op blaren sterk afneemt. Geen idee welke sokken je nodig hebt? Rep je naar A.S.Adventure!

Ontdek A.S.Adventure

Praktische info

Adres: parkeer je wagen voor het sportcomplex in de Sportveldenstraat te Lommel

Route: wij volgden de rode driehoek

Afstand: 12 km

Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk, geen hoogteverschillen

Meer over


Gerelateerde artikels