Ga naar main content
vilda-1727-rollin-verlinde-muurhagedis.jpg

Superpower sunday: Muurhagedis amputeert zijn eigen staart

Net als andere soortgenoten ruilt de muurhagedis regelmatig zijn oude huid in voor een nieuwe. Hij houdt het echter niet bij vervellen: indien nodig kan hij zelfs zijn staart afwerpen.

Het afwerpen van zijn staart (autotomie) doet de muurhagedis enkel als hij langs achteren vastgegrepen wordt. Zijn biologie is voorzien van een ‘bewust zwakkere’ staartwervel die het amputeren mogelijk maakt. Door snelle spiercontracties in de staart kan de wervel makkelijk worden afgebroken zonder al te veel bloed te verliezen. Wanneer de amputatie is voltooid, is het reptiel er vandoor nog voor zijn belager ook maar iets opmerkt. Hoe kan dat? De spieren en zenuwen in de verlaten staart blijven actief, waardoor de staart blijft kronkelen (soms wel minutenlang). Daardoor is de predator ervan overtuigd dat zijn prooi terugvecht en focust hij zijn volledige aandacht op de staart. Een dikke 10 op afleiding voor de muurhagedis!

Zijn trucje is jammer genoeg slechts een one hit wonder. De staart groeit gedeeltelijk terug, maar nooit meer tot zijn oorspronkelijke glorie. Hij is korter, donkerder gekleurd en een pak minder flexibel. Bovendien bestaat hij enkel nog uit kraakbeen, waardoor hij hem niet opnieuw kan afwerpen. Hopen maar dat het diertje zijn tweede leven goed benuttigt.

Meer over


Gerelateerde artikels