Ga naar main content
heikikker.jpg

Superpower sunday: Van kleur veranderen

Wie al eens te lang in de zon bleef liggen, veranderde waarschijnlijk ook van kleur. Maar hoe deze dieren het aanpakken, vinden we toch nog nét iets indrukwekkender! 

De mannelijke heikikker kleurt smurfenblauw wanneer hij een vrouwtje wil versieren. Dat doet hij door een klein laagje lucht onder de huid toe te laten. Hoe dichter het hoogtepunt van de paartijd nadert (ergens in de maand maart of begin april), hoe blauwer zijn huid. Ieder z’n manier om geen blauwtje op te lopen! 

De kameleonspin past haar kleur aan om zich te camoufleren. Op een gele bloem stuurt ze geel pigment naar de huidcellen, dat weer verdwijnt wanneer ze verhuist naar een witte bloem. De verkleuring neemt wel wat tijd in beslag: om nieuw (geel) pigment aan te maken, heeft ze 10 tot 25 dagen nodig. De kleur verwijderen duurt een zestal dagen. Het zijn trouwens alleen de vrouwtjes die van deze superpower gebruik maken! 

De zeekat kent hetzelfde trucje, maar is er veel sneller in. De pigmentcellen in haar huid kunnen vliegensvlug van kleur veranderen, van bijna wit tot donkerbruin. Behalve een andere kleur, kan de huid van de zeekat ook een andere structuur aannemen. Zo gaat ze volledig op in de omgeving, wanneer dat nodig is. Behalve om zich te camoufleren, verandert de zeekat ook van kleur tijdens het paaien. Een echte indrukmaker! 

Meer over


Gerelateerde artikels