Ga naar main content
vilda-67823-yves-adams-jager.jpg

Stroperij nog steeds niet uitgeroeid

In Afrika zijn wilde dieren vaak het slachtoffer van illegale stroperij voor de zwarte markt. Maar niet alleen Afrikaanse neushoorns en olifanten lopen gevaar, ook ons Belgisch wild is een prooi voor illegale jachtactiviteiten.

De Zuid-Afrikaanse politie arresteerde deze week 2 stropers met 167 hoorns van neushoorns. Deze diende voor verkoop op de Zuidoost-Aziatische zwarte markt, omdat sommigen daar geloven dat de hoorn helende krachten heeft. Zo zou het onder andere kanker kunnen genezen. Stroperij is nog steeds een groot probleem, ondanks het internationaal verbod op illegale handel in hoorns.

Stropers beperken zich niet tot de wilde dieren in Afrika. Jammer genoeg kennen we stroperij en illegale handel overal ter wereld. Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft in 2018 in Vlaanderen 44 processen-verbaal opgesteld tegen wildstropers, meestal het resultaat van goed georganiseerde acties in samenwerking met de politie.

Wildbeheer

Jagen is toegestaan in België als je in het bezit bent van een jachtvergunning. Om de jacht vlot te laten verlopen zijn er strikte afspraken en regels nodig. Zodat wild duurzaam gebruikt wordt en er geen onnodige slachtoffers vallen. In de lente is er bijvoorbeeld veel nieuw leven in onze natuur en de jacht op pasgeboren dieren of hun moeder is dan ook uit den boze. De meeste jagers houden zich in Vlaanderen aan de regels. Personen die wild willen bemachtigen in gesloten jachttijd, met verboden middelen, of zonder een jachtverlof, doen aan stroperij. Dit heeft zware geldboetes en zelfs gevangenisstraffen tot gevolg.

Verboden middelen

In ons land willen we jagen met verboden middelen zoveel mogelijk tegengaan. Een dier doodslaan, in de val lokken met levende lokdieren of klemmen gebruiken is verboden. Een jager moet zijn prooi doodschieten en daarvoor is een vergunning (jachtverlof) nodig. In januari werd er in West-Vlaanderen nog een jager betrapt die hanen en een kip gebruikte om op vossen te jagen. Hij werd zwaar beboet.

Hare coursing

Niet alleen het grof geld op de zwarte markt, maar ook ‘hare coursing’ lokt stropers. Hare coursing is een Britse jagerstraditie, waarbij jagers windhonden laten jagen op hazen. Ze gokken voor bedragen tot 20.000 euro op de hond die als eerste een haas kan vangen.

In 2018 werden er, voor het eerst in België, vijf Britten veroordeeld voor illegale hazenjacht met windhonden. Deze personen waren zelfs niet geïnteresseerd in de hazen, zij lieten de dode hazen achter in het veld; het was hen dus louter om de weddenschap te doen. Het is al jaren verboden in Groot-Brittannië, daarom komen de jagers naar België, Frankrijk en Nederland. Door dit vonnis geeft ons land ook het signaal dat deze praktijken onethisch zijn en dat we streng zullen optreden. De jacht is een belangrijk middel om populaties in stand te houden.

En wild blijft gegeerd vlees, het moet ergens vandaan komen. Stropers moeten daarom hard aangepakt worden.​

Meer over


Gerelateerde artikels