Ga naar main content
rood-peperboompje-in-bloei.jpeg

Rood peperboompje is selectief giftig

Deze zeldzame plant is enorm fraai om te zien. In de zomer verschijnen er kleine, rode vruchten op zijn houtige stengel, waaraan hij zijn naam te danken heeft. Vergis je echter niet: het rood peperboompje is één van onze giftigste planten! Maar daar trekken de bestuivers zich niets van aan: zij slurpen lustig van de nectar die verscholen zit in zijn bekervormige bloemen. 

Wie op dit moment van het jaar het rood peperboompje aantreft, kan genieten van een prachtige tros bloemen op diezelfde stengel. Het is nu het moment waarop ook de bladeren van de bijzondere plant verschijnen, als een kleine pruik boven de bloemstengel. Het gif is sterker geconcentreerd in de bessen (die later verschijnen) en de schors, maar voorzichtigheid is altijd geboden in de buurt van deze plant. De irriterende stof mezereïne zorgt voor irritatie en blaren op de huid én in je organen, met een heleboel ernstige gevolgen voor mens en zoogdier. 

Insecten hebben echter geen last van dit gif: ze zijn de belangrijkste bestuivers van het rood peperboompje. Ze zijn een belangrijke bron van nectar voor vroege bijen, vliegen en vlinders. Tijdens het opzuigen van hun energiedrankje, blijft er stuifmeel achter op hun snuit dat ze meenemen naar de volgende bloem. Vogels zouden trouwens ook immuun zijn voor het gif, gelukkig maar voor de plant. Beseters zorgen zo voor de verspreiding van dit opmerkelijke 'boompje'.

Tak van rood peperboompje met rode vruchten

Meer over


Gerelateerde artikels