Ga naar main content
shutterstock-102629504.jpg

Planten met tanden

Tandzaad (Bidens ferulifolia) is een prachtige plant die je niet meer loslaat eens je hem in je tuin of op je terras hebt staan, letterlijk en figuurlijk. Deze royaal bloeiende plant fleurt vanaf eind april tot en met oktober (!) je tuin of terras op met talrijke gele lintbloemen. Met een beetje hulp van voorbijgangers verzekert deze vlinder- en bijenmagneet zich van een nieuwe generatie tandzaad.

Tandzaad is een dankbare kruipplant. De eerste gele bloemen verschijnen eind april of begin mei. De plant bloeit de hele zomer door tot oktober of de eerste vorst. De lange, slanke stengels zijn ideaal voor in je wilde bloementuin en gedijen ook goed in hangende plantenbakken. Tandzaad is lichtgeurend en trekt veel vlinders, bijen en zweefvliegjes aan. Wil je de biodiversiteit in je tuin verhogen? Dan is deze plant een uitstekende keuze.

What’s in a name? Zaad met tanden!

Tandzaad dankt zijn naam aan de twee weerhaakjes of tandjes die aan het nootje (zaadomhulsel) van de plant zitten. Wanneer dieren of mensen langslopen, haken de tandjes zich vast. Zo laten de zaadjes van tandzaad zich meevoeren en verspreiden door toevallige en minder toevallige voorbijgangers.

Meer over


Gerelateerde artikels