Ga naar main content
vilda-134813-madeliefje-rollin-verlinde-800-px-51798.jpeg
Rollin Verlinde

Hoeveel blaadjes telt een madeliefje?

Hij houdt van mij, hij houdt niet van mij, hij houdt van mij, hij houdt niet van mij … Mocht je bij voorbaat weten hoeveel blaadjes een bloem telt, dan zou je bij dit onschuldige kinderspelletje wel eens beticht kunnen worden van handelen met voorkennis. Laten we het madeliefje eens onder de loep nemen, want het antwoord op de titelvraag is op z’n zachtst gezegd verrassend! 

We vallen meteen met de deur in huis: vanuit botanisch oogpunt gezien, zijn madeliefjes geen bloemen. Qué? Inderdaad, zowat alle bloemen die eruitzien zoals een doorsnee kleuter bloemen tekent (platte schijf met bloemblaadjes aan de rand), bestaan eigenlijk uit een verzameling van een heleboel kleine bloempjes. 

Dat is bij het madeliefje niet anders: elk blaadje van het ‘bloemhoofd’ is een aparte bloem: een witte ‘straalbloem’ met enkel vrouwelijke voortplantingsorganen. Het gele hart van het madeliefje bestaat dan weer uit een heleboel tweeslachtige ‘buisbloemen’ met zowel stamper als meeldraden. Deze bloeiwijze zien we enorm veel in onze natuur, bijvoorbeeld bij wilde margrieten, paardenbloemen en distels. De vraag is dus niet hoeveel blaadjes het madeliefje telt, maar hoeveel straalbloemen. Het precieze antwoord blijkt nogal te variëren. De laatste keer dat wij het natelden, stond de teller op 55. Laat je ons weten of de madeliefjes in jouw gazon dat overtreffen? 

Meer over


Gerelateerde artikels