Ga naar main content
onze-natuur-ku-leuven-partners.jpg

Onze Natuur en KU Leuven maken 11 miljoen Belgen warm voor natuur en wetenschap

We zijn het er allemaal over eens: we moeten onze Belgische fauna en flora zo goed mogelijk beschermen. Daarom wil Onze Natuur 11 miljoen Belgen doen inzien dat we grenzeloos trots mogen zijn op wat er zich in ons eigen land afspeelt. Een ambitieuze doelstelling die we delen met KU Leuven. Want hoe meer mensen begrijpen wat er zich precies afspeelt in het wilde België, hoe meer fierheid en respect we kweken voor Onze Natuur. Van een klein petrischaaltje in het labo tot op het grote witte doek in de bioscoop, samen brengen Onze Natuur en KU Leuven natuur en wetenschap op een toegankelijke manier dichterbij.

De natuur prikkelt onze nieuwsgierigheid. Niet in het minst die van wetenschappers. Naar aanleiding van ons partnerschap met KU Leuven gaan we in gesprek met Gerard Govers, vicerector van de Groep Wetenschap en Technologie, ook bevoegd voor duurzaamheidsbeleid aan KU Leuven.

Prof. Dr. Gerard Govers
“Wetenschap is gedreven door menselijke nieuwsgierigheid”
Prof. Dr. Gerard Govers

Wat betekent duurzaamheid voor KU Leuven?

Volgens vicerector Gerard Govers is het evident dat de KU Leuven streeft naar duurzaamheid, en dat doet de universiteit op verschillende manieren. “Door middel van onderzoek tonen onze wetenschappers aan hoe belangrijk de natuur is. Niet alleen voor fauna en flora, maar bijvoorbeeld ook voor onze eigen gezondheid. De natuur maakt deel uit van ons patrimonium, en daar moeten we zorg voor dragen. Die zorg vereist kennis en onderzoek. We kijken ook naar de toekomst. Wat is de rol van onze natuur in een hoogtechnologisch ontwikkelde samenleving?”

KU Leuven neemt milieubewuste initiatieven

KU Leuven is een toonaangevende universiteit waar de leiders van morgen gevormd worden. “We willen een leidinggevende rol opnemen op vlak van duurzaamheid. Bovendien hebben we als universiteit de ambitie om tegen 2050 klimaatneutraal te worden. Want als we zelf de weg niet wijzen en het goede voorbeeld geven, hoe kunnen we dan verwachten dat anderen dat doen?”, gaat Gerard Govers verder. 

Dat uit zich in allerlei duurzame initiatieven. “Als we bijvoorbeeld naar een buitenlands congres gaan, compenseren we elke gevlogen kilometer in de vorm van een bijdrage aan projecten die CO2 tegengaan. We zijn ook op lokale schaal actief. We werken binnen onze departementen met ecoteams, dat zijn werknemers en studenten die mee nadenken over een duurzame werking. Bij de bouw of renovatie van universiteitsgebouwen hebben we extra aandacht voor energieverbruik en vergroening, bestaande parkings worden onthard … Zo ontstaan er kleine binnentuintjes of mini-natuurgebieden die de Stad Leuven leef- en werkbaarder maken, en ga zo maar door.”

Wat betekenen Onze Natuur en KU Leuven voor elkaar?

Het verhaal dat we met Onze Natuur willen vertellen, past perfect in het plaatje van KU Leuven: “De natuur op zich is enorm complex en prikkelt onze nieuwsgierigheid. Hoe zit de natuur in elkaar? Waarom is het zo belangrijk dat we er goed voor zorgen? Onze Natuur levert een grote inspanning om de antwoorden op die vragen bij de man in de straat te krijgen. Wij als universiteit willen die boodschap ondersteunen met de juiste wetenschappelijke informatie. Daarnaast is het overduidelijk dat de natuur bescherming en zorg verdient, en we kunnen die bescherming maar bieden als we een duurzame samenleving creëren die ecologische systemen niet fundamenteel ontwricht.” ​

Samen schrijven we een verhaal met impact

Met onze partners zoals KU Leuven koppelen we hun duurzaamheidsfilosofie aan die van ons. Zo schrijven we samen een verhaal met impact. Want in deze ‘klimaatbewuste’ tijd wordt er zo vaak met de vinger gewezen. Negativiteit, ‘moeten’ en ‘niet meer mogen’ is de teneur. Onze Natuur wil een positief verhaal vertellen: door de natuur dichter bij de Belgen te brengen, laten we hen ontdekken wat onze eigen prachtige fauna en flora te bieden hebben. Vanuit verwondering zetten we iedereen aan om buiten te komen en de natuur te beleven. Als je er bewondering voor hebt en ervan geniet, dan ga je er ook vanzelf beter zorg voor dragen. 

Naast het online magazine en de socialmediakanalen van Onze Natuur zijn er ook boeken, kalenders en spelletjes, uitgegeven bij Lannoo. Als kers op de taart is Onze Natuur, De Film’ vanaf 21 september 2022 te zien in de bioscoop.


Gerelateerde artikels