Ga naar main content
vos01.jpg

Onze Natuur onderzocht natuurkennis van de Belgen

Onze Natuur voerde, met inhoudelijke ondersteuning van Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, een onderzoek uit om na te gaan hoe het gesteld is met de perceptie en natuurkennis van de Belgen. Daar kwamen een aantal verrassende conclusies uit voort.

Belg houdt van onze natuur, maar hij kent haar niet

We trekken graag de natuur in om verschillende redenen: 84% van alle ondervraagden vindt in de natuur rust en ontspanning, meer dan de helft komt buiten om van het mooie weer te genieten en één op de drie om te bewegen. Wanneer we tijd doorbrengen in de natuur, voelen we ons gezond. 

Acht op de tien Belgen zeggen ook trots te zijn op onze Belgische natuur. En terecht! Ons land heeft heel wat pareltjes, het ene al wat meer verborgen dan het andere. Met onze kennis is het minder goed gesteld, 6 op de 10 Belgen noemt zichzelf een buitenmens maar met een gemiddelde score van 4,6 op 10 slagen de meesten niet in een kennistest over de Belgische natuur.

Het wilde België is dichterbij dan je denkt

3 op 4 Belgen heeft een tuin, maar nauwelijks de helft van de ondervraagden beschouwt die tuin (of bijvoorbeeld een stadspark) ook als natuur. De totale tuinoppervlakte neemt in Vlaanderen alleen al 8% van alle natuuroppervlakte in beslag, dus het loont de moeite om na te denken over hoe we in eigen tuin de natuur kunnen stimuleren en beschermen. Gelukkig zegt 6 op de 10 daar actief mee bezig te zijn door voornamelijk inheemse planten en voldoende schuilplekken voor dieren te voorzien.

Ander opmerkelijk cijfer

20 procent (vooral 55+’ers) vindt dat er wordt overdreven over natuurproblemen zoals milieuvervuiling en uitstervende dieren. Toch geeft de helft aan dat natuur belangrijker is dan economie. 80 procent is bereid mee zorg te dragen voor de natuur in zijn buurt. Twee op de drie respondenten zegt nu al actief natuurinitiatieven te steunen.

Nieuw onderzoek in 2022

Pronkstuk van Onze Natuur is de zevendelige natuurdocumentairereeks op Canvas in 2022. De doelstelling is om de Belgen alle middelen aan te reiken om de Belgische fauna en flora te ontdekken, beleven en beschermen. In het voorjaar van 2022 herhaalt Onze Natuur daarom dit onderzoek. We hopen dat er een evolutie zit in enerzijds de perceptie van onze binnenlandse natuur en anderzijds de kennis ervan. 

Doe hier zelf de kennistest en zie hoe goed jij de Belgische natuur kent! Deel je resultaten op je social media en tag ons met @onzenatuur en #onzenatuur.

Meer over


Gerelateerde artikels