Ga naar main content
lynx-en-boomstam.jpg

Ongeziene beelden: kijk hoe de lynx zijn territorium afbakent

Vorige zomer konden we het eindelijk met zekerheid zeggen: de lynx is terug in België. Een onbemande wildcamera maakte toen voor het eerst een duidelijke foto van een lynx in de Semoisvallei. Ondertussen zijn er nieuwe videobeelden opgedoken (die je verder in dit artikel kan bekijken). Hoe zou het zijn met de mysterieuze bosbewoner?

Sinds de waarneming in september 2020 wordt de lynx, vanop afstand welteverstaan, goed in de gaten gehouden. Lynxen zijn schuwe roofdieren die solitair leven. Ze belopen een territorium dat soms tot 450 km² kan beslaan. Om het dier in de Ardennen nauwgezet te observeren startte de Waalse Overheidsdienst (SPW, Département de l'Etude du Milieu naturel et agricole) een monitoringscampagne met wildcamera’s op. Het doel? Nog meer beelden maken van ‘het spook van het bos’ én genetisch materiaal verzamelen. 

Haarfijne beelden

In de bossen van de Semoisvallei (de exacte locatie geven de onderzoekers logischerwijs niet prijs) werden her en der geautomatiseerde infraroodcamera’s geplaatst die elk voorzien waren van een haarval. De camera-opstelling bestaat uit een paal bedekt met een ruwe coating en bekleed met een lokmiddel. Lynxen markeren hun territorium door hun kop tegen een boom - of een paal - aan te wrijven, net zoals huiskatten. Daarbij laten ze haren achter, en dat is kostbaar DNA-materiaal. De verzamelde haren kunnen ons na analyse namelijk helpen om de herkomst van de lynx te bepalen.

DNA-materiaal was niet het enige. Op de harde schijf van de camera’s bleef nog iets heel kostbaars achter: ongeziene, bewegende infraroodbeelden van de lynx! Het roofdier passeerde maar liefst vier keer, op verschillende dagen, langs dezelfde wildcamera.

Kijk zelf hoe de impressionante 'kat' zijn territorium verder afbakent:

Wat is de kans dat nog meer lynxen zich in België vestigen?

WWF deed in de zomer van 2020 een eerste verkennende studie omtrent geschikt leefgebied voor de lynx in België. Daaruit is gebleken dat er in ons land 3.000 tot 4.000 km² geschikte oppervlakte is. Die oppervlakte, wijdverspreid over Wallonië, zou in theorie tot 30 lynxen kunnen huisvesten, al vormt het gebrek aan connectiviteit tussen de verschillende gebieden een probleem voor de lynx. Een sterk versnipperde habitat, met steden, open gebieden, drukke wegen en alle bijhorende risico’s, vormen letterlijk en figuurlijk een drempel voor het dier. Welke oplossingen zijn er om geschikte leefgebieden voor de lynx terug aan elkaar te linken? Meer bomen en struiken aanplanten in open landschappen, ecoducten aanleggen en meer samenwerking met buurlanden zijn nodig om geschikt habitat en naburige populaties over de landsgrenzen heen te verbinden volgens WWF.
 

Meer weten over de lynx in België?

Meer weten over de lynx in België?

Lees alles over de Euraziatische lynx in onze soortenbank.

Naar de soortenbank