Ga naar main content
shutterstock-198870509.jpg

Lopen door de Vlaamse natuur

Een bos is de ideale plek voor je volgende workout! Aan je conditie werken en tegelijkertijd van de natuur genieten is mooi meegenomen. Joggen in de natuur betekent een zachte ondergrond en goede zuurstof. Met natuurlopen wilt het Agentschap voor Natuur en Bos in samenwerking met Sport Vlaanderen enkele routes creëren die volledig in natuur-en bosgebieden liggen. Daarom hebben we per provincie een omloop gekozen die jij tijdens je volgende loopsessie kunt uitproberen!

Natuurloop Duinbossen, De Haan

De Duinbossen in De Haan is een van de mooiste natuurparels aan de kust. Je vindt hier een mengeling van fauna en flora die typisch is voor de kust zoals beboste duinen. Je kunt hierbij kiezen uit 2 routes: een groene lus van 2,4 km en een blauwe lus van 4,4 km. De start is te vinden bij de parking langs de Zwarte Kiezel. Het is een gevarieerde looproute waardoor het nooit saai wordt. De uitgestippelde looproute vind je hier.

vilda-143182-duinbossen-in-de-haan-yves-adams-800-px-48158.jpg

Natuurloop Kluisbos, Kluisbergen

Het Kluisbos is te vinden in de Vlaamse Ardennen. Het is een mooie locatie voor zowel wandelaars, fietsers als joggers. Je kunt hier rustig sporten terwijl dat je geniet van 300 hectare bos. Er zijn 2 looproutes te vinden: een blauwe lus van 3,8 km die start ter hoogte van parking Boswachtershuisje. Je kunt deze route vervolgen met de tweede, rode lus van 2,1 km.
Het kaartje met de uitgestippelde routes vind je hier

vilda-11465-bosreservaat-kluisbos-yves-adams-800-px-48160.jpg

Natuurloop De Hoge Rielen, Kasterlee

Vroeger was dit gebied een militair domein, nu is het een rustige plek voor wandelaars en fietsers. Je kunt hier komen sporten onder de uitgestrekte dennebossen die zo typerend zijn voor de omgeving. Als jogger vind je hier een groene lus van 5,3 km en een rode lus van 8 km die je langs de mooiste plekjes van De Hoge Rielen brengen. De start kan je vinden aan het onthaal van het domein. De route van deze prachtige locatie kan je hier terugvinden.

img-4011.jpg
Agentschap voor Natuur en Bos

Natuurloop Schoonbeek, Bilzen

Door een samenloop van verschillende leefgebieden, vind je hier een afwisselende biodiversiteit. Je loopt eerst langs loofbomen die daarna plaatsmaken voor moerasgebieden en heide. Buiten de mooie omgeving, vind je hier ook heel wat diersoorten terug zoals de das of een ree die je enkel als wandelaar of jogger kunt ontdekken. Je begint hierbij met een inloopstuk van 1,5 km dat vertrekt bij de sporthal. Hierna kun je kiezen uit een korte groene lus van 3,4 km of een langere blauwe lus van 6 km. Het kaartje van deze natuurloop vind je hier.

Zoniënwoud, Hoeilaert

Niet zo ver van het hartje van Brussel kan je het Zoniënwoud vinden. Deze locatie is een graag geziene plek door wandelaars en fietsers. Je vindt hier tijdens je work-out statige beukenbomen en vele dieren. Zo’n 99% van deze looppaden zijn onverhard en vormen een zachte ondergrond tijdens je loopsessie. Je hebt hier 2 uitgestippelde routes die beiden beginnen bij het Bosmuseum Jan van Ruusbroec. De groene lus bedraagt 6 km en de blauwe lus zo'n 11,7 km. Meer informatie over de route vind je hier.

vilda-84276-wandelpad-in-het-bos-jeroen-mentens-800-px-48159.jpg

Heb je nog meer loopgoesting gekregen? Kijk dan zeker eens op de website van het Agentschap voor Natuur en Bos voor meer!

Dit najaar zullen er ook nog een viertal natuurlopen openen:

  • Natuurloop Parkbos in Gent
  • Natuurloop in Ravels
  • Natuurloop Blakheide in Beerse
  • Een grensoverschrijdende natuurloop in het Swin met lussen van verschillende afstanden. Er zal er zelfs eentje van 20 km zijn voor de gevorderde lopers. 

Meer over


Gerelateerde artikels