Ga naar main content
vilda-108316-kauw-yves-adams-1900-px-52951.jpeg
Yves Adams

Kauwenliefde: it’s complicated

Op papier is de kauw strikt monogaam, trekt hij zijn leven lang op met dezelfde partner en brengt hij samen legsel na legsel groot. Maar in de praktijk komt zelfs de meest trouwe vogel soms wel eens verrassend uit de hoek. Lees hier alles over de onnavolgbare hang naar sociale status van deze zwarte stadsvogel

Intelligent en sociaal: twee trefwoorden die de kauw op het lijf geschreven zijn. De kleine kraaiachtigen leven samen in grote kolonies waarin een strikte hiërarchie heerst. Dat gaat niet gepaard met grote schermutselingen, meestal gaat het er zelfs heel respectvol aan toe. Lagergeplaatsten houden zich gedeisd en kauwen die hoger in rang staan, stralen natuurlijk gezag uit. Alleen wanneer dieren met eenzelfde sociale status een akkefietje te bespreken hebben, kan er echt ruzie van komen. Vaak treden de ‘hogere’ kauwen dan op als neutrale scheidsrechter. 

Jonge minnaars

Binnen die grote groepen kauwen, vormen zich al erg jong koppeltjes. Al lang voor hij vruchtbaar is, gaat de kauw op zoek naar een levenspartner. Daarmee vormt hij een onafscheidelijk duo dat zelfs tijdens groepsactiviteiten in elkaars buurt blijft. Let er maar eens op: wanneer je kauwen samen ziet foerageren, kan je er de verliefde stelletjes zo uit halen. 

Twee kauwen op een tak
Yves Adams

De sociale ladder van een kauwengroep

Vrouwtjes krijgen automatisch de sociale status van hun mannetje aangemeten. Die hebben ze broodnodig, want als vrijgezelle vrouw zijn ze per definitie de allerlaagsten in rang. Ze mogen als laatste eten, krijgen de minst goede schuilplekjes toebedeeld en worden het vaakst uitgejauwd door de anderen. Wanneer ze zwichten voor een betere partij, klimmen ze als vanzelf enkele treden hoger op de sociale ladder. 

Eeuwige trouw?

Kauwenkoppels heten hondstrouw te zijn en zorgen een leven lang voor elkaar. Echtscheidingen komen nauwelijks voor, maar zijn niet onbestaande. Vooral in het begin van hun vruchtbare leven vinden er wel eens wissels plaats. Zwakke vrouwtjes worden ingeruild voor een mooier exemplaar en vrouwtjes klimmen hogerop door een stoerdere man te verleiden. Het lijkt wel uit het mensenleven gegrepen! 

Geen eeuwige rouw

Wanneer een solide koppel één helft verliest, is de impact op de overlevende enorm groot. Toch blijven weduwen en weduwnaars niet bij de pakken zitten. Al is de manier waarop man en vrouw hun leven weer op de rails proberen te krijgen, verschillend. De mannetjes proberen hun zuurverdiende nestplek te behouden, maar worden vaak verjaagd door sterkere koppels. Zolang ze hun veilige thuishaven kunnen behouden, zijn ze echter extra aantrekkelijk voor single ladies. Wanneer vrouwtjes hun man verliezen, verlaten ze hun nestplek en proberen ze een nieuw mannetje (vrijgezel of deel van een paar) zover te krijgen zijn liefdesnest met haar te delen. 

LGBTQ-kauwen

Ook koppels van hetzelfde geslacht komen voor bij kauwen. Lange tijd werd gedacht dat dat enkel in gevangenschap gebeurde, maar tijdens een Nederlands onderzoek met wilde kauwen zag men dat 10% van de vrouwtjes die hun levenspartner verloren hadden, aanpapte met een ander vrouwtje. Nog eens 5% vormde zelfs een trio met twee andere vrouwtjes. 

Meer over


Gerelateerde artikels