Ga naar main content
shutterstock-295944602.jpg

Hooikoortsseizoen is begonnen

In de Waalse stad Marche-en-Famenne is op 24 mei de drempelwaarde voor graspollen overschreden. Dat is de waarde waarbij de overgrote meerderheid van hooikoortspatiënten symptomen vertonen. Marche-en-Famenne dient ook dit jaar als referentiepunt om de start van het hooikoortsseizoen aan te kondigen. (Bron: Belga)

Ongeveer 1 Belg op 6 is allergisch voor stuifmeel van grassen. Met meer dan honderd soorten zijn deze kruidachtige grassen en planten de belangrijkste oorzaak van stuifmeelallergie. Dat zegt het federale onderzoekscentrum Sciensano.

De bloeiperiode van de grassen begint midden mei, maar dit jaar werden de eerste grasstuifmeelkorrels al eind april gemeten waardoor de mensen die bijzonder gevoelig zijn al vroeger symptomen konden ervaren.

“Op basis van historische gegevens in Brussel stellen we vast dat het grassenseizoen langzamerhand eerder begint. Dat was dit jaar echter niet het geval, onder meer door de eerder koude en vrij natte periode begin mei,” zegt Marijke Hendrickx, hoofd van de dienst Mycologie en Aerobiologie bij Sciensano.

Omdat de bloeiperiodes van de vele verschillende soorten elkaar opvolgen kan de periode gemiddeld twee maanden duren. Een lange periode met veel niesbuien en loopneuzen voor de hooikoortspatiënten.

 

Meer over


Gerelateerde artikels