Ga naar main content
gewone-duizendpoot.jpeg

Hoera, een duizendpoot in huis!

Lopen er rillingen over je lijf bij het idee van een dappere duizendpoot in je kraaknette huis? Wacht toch maar even voor je de zool van je pantoffel op hem laat neerploffen. Duizendpoten zijn erg nuttige dieren en voorspellen meestal een ander probleem in je huis … 

Duizendpoot is meedogenloos roofdier

First things first: laten we de duizendpoot eerst even onder de loep nemen. Je herkent deze lange geleedpotige aan zijn afgeplatte lichaam met veel poten, al zijn het er lang geen duizend. Het aantal poten is dubbel zo groot als het aantal lichaamssegmenten, want per definitie heeft een duizendpoot twee poten per segment. Het voorste potenpaar vormt het belangrijste wapen van de duizendpoot: ze zijn omgevormd tot gifkaken waarmee ze hun prooi verlammen of doden. 

Dat klopt: duizendpoten zijn koele killers. Ze vangen allerlei kriebelbeestjes die je huis liever kwijt dan rijk is:vliegen, muggen, mieren, spinnen, bedwantsen, zilvervisjes, slakken … Daarvoor gaan ze actief op jacht, ze maken dus geen ‘val’ zoals spinnen met hun web en troepen niet samen zoals winterse lieveheersbeestjes. Al bij al heb je dus weinig last van een duizendpoot in huis - integendeel! 

Waarom heeft een duizendpoot jouw huis uitgekozen?

Dat er een langwerpige seriemoordenaar in je vertrekken rondwaart, wil zeggen dat het daar goed toeven is. Met andere woorden: er zijn voldoende prooien te vinden om zijn maag te vullen. Wil je op lange termijn een duizendpootvrij huis, probeer dan uit te zoeken waarmee hij zijn honger stilt. Je kan er ook voor kiezen de lange Jan met een potje te onderscheppen, maar dat lost dat andere probleem niet op. 

Een tweede voorwaarde voor vrolijke duizendpoten, is een vochtig klimaat. Deze dieren overleven alleen wanneer die hoog genoeg is, daarom zal je ze eerder aantreffen in een natte kelder dan in een droge voorraadkamer. Vind je toch veelpoters in je woonkamer, dan zit je waarschijnlijk met een vochtprobleem. Een luchtontvochtiger of ventilator kan soelaas bieden, beter nog ga je op zoek naar de oorzaak van dat hoge vochtgehalte. Check of er geen rotte bladeren ophopen in je dakgoten en laat je muren controleren op opstijgend vocht. 

De miljoenpoot: een vegetarische neef

Maar hoe zit het dan met miljoenpoten? Die zien er nét ietsje anders uit dan de duizendpoten, hoewel ze tot dezelfde onderstam behoren. Ze hebben een rond lichaam en tellen twee paar poten per lichaamssegment. Een miljoenpoot heeft dus niet noodzakelijk meer poten dan een duizendpoot, maar wel meer poten per lichaamsdeel. 

Miljoenpoten zijn zelden roofzuchtig en vergrijpen zich vooral aan plantaardig afval zoals rottende bladeren en dood hout. Op die manier vormen ze een belangrijke schakel in het ecosysteem als afvalopruimer. 

Witpootkronkel (miljoenpoot)
Witpootkronkel (miljoenpoot)

Meer over


Gerelateerde artikels