Ga naar main content
drie-eekhoorns.jpg

Hoelang blijven eekhoornjongen samen?

Onze Natuur-fan Hilde heeft het voorrecht om vanuit haar woonkamer volledige generaties rode eekhoorns te zien opgroeien. De jonge dieren ravotten soms minutenlang met elkaar, zich onbewust van het publiek dat hen stiekem vanachter de doorzichtige grens van vensterglas gadeslaat. Maar hoelang blijven eekhoornjongen nog met elkaar omgaan eens ze het nest verlaten hebben? 

Ah, de jeugd … Prachtig om te zien, toch? Terwijl mensenkinderen het spelen meer en meer verleerd raken ten voordele van de schermtijd, kan je jonge eekhoorns altijd warm maken voor wat speels gestoei. Ze springen van hot naar her, rennen achter elkaar aan, spelen verstoppertje in de bomen Zelfs een robbertje vechten maakt deel uit van hun spelrepertoire. Zo leren de kleine eekhoorntjes spelenderwijs om in hun latere leven van zich af te bijten of te ontsnappen aan een vijand. 

Soms zullen ze ook gedrag vertonen dat sterk doet denken aan het begin van de paring. Eén eekhoorn stuitert dan naar een andere eekhoorn toe – ongeacht het geslacht – en grijpt die vast rond het middel waarna het ‘vrouwtje’ de paringshouding aanneemt: staart op de rug, achterwerk in de lucht en voorpootjes op de grond. Na wat krabbelen en vlooien in haar/zijn vacht buitelt de belager echter weer de lucht in en herhaalt deze procedure een aantal keer, zonder dat er kindjes van komen. Opgelet: dit gedrag kan ook effectief deel uitmaken van het paringsritueel, al heb je dan al met eekhoorns van 9 tot 10 maanden oud te maken. Op die leeftijd worden ze immers pas geslachtsrijp. 

spelende-eekhoorns.jpg

De jongen die je momenteel buiten ziet fikfakken, zijn vermoedelijk in het voorjaar geboren. De eerste acht weken blijven ze veilig en warm in het nest, maar nadien zetten ze voorzichtig hun eerste stapjes in de buitenwereld. Nog een maand later heeft de moeder haar kroost alle nodige overlevingsstrategieën aangeleerd en zal ze de jongen uit haar territorium verstoten: vanaf nu moeten ze hun eigen boontjes doppen. Maar hoewel ze binnen hun seksuele relaties niet bepaald monogaam zijn – het vrouwtje is slechts één dag vruchtbaar en pakt dus alles wat ze kan krijgen – blijkt dat eekhoorns wel respect voor familiebanden hebben.

Zo zijn de mannetjes in staat hun eigen nageslacht te herkennen, wat tot gevolg heeft dat ze hen simpelweg niet vermoorden. En dat is al heel wat voor een mannetjeseekhoorn, geloof ons. De vrouwtjes doen er nog een schepje bovenop en zijn bereid jonge weesjes te adopteren en verder groot te brengen, op voorwaarde dat ze familie zijn én hun eigen gebroed niet te omvangrijk is. Moeder eekhoorn moet haar eigen kinderen immers wel nog gevoed krijgen, nietwaar? Bij de adoptieprocedure geeft ze trouwens voorrang aan kleinkinderen en dan pas komen neefjes of nichtjes in aanmerking, wat betekent dat ze niet alleen haar eigen familie herkent, maar ook een besef heeft van de mate van verwantschap

slapende-eekhoornjongen.jpg
Rollin Verlinde

Maar hoe zit het nu met broertjes en zusjes uit hetzelfde nest, vraag je jezelf al dit hele artikel af? Wel, met alle bovenstaande weetjes hebben we je aandacht wat van de vraag proberen af te leiden, want het antwoord is best kort. Het enige moment dat eekhoorns écht met elkaar samenleven als een familie, is wanneer de kleintjes nog te hulpeloos zijn om het in hun eentje te rooien en ze samen met hun moeder een nest delen. 

Nadien gaan ze in principe elk hun eigen weg – de rode eekhoorn is namelijk een solitair dier – en zoeken ze een eigen territorium, dat best uitgestrekt kan zijn. Het gedeelte dat ze het meest intensief gebruiken, het zogenaamde ‘kerngebied’, overlapt niet met dat van andere eekhoorns. Tijdens koude winters durven volwassen mannetjes wel samen een nest te delen om elkaar warm te houden, maar de ludieke capriolen die je vandaag meemaakt in de tuin, zijn straks jammer genoeg verleden tijd … tot er weer een nieuwe generatie het levenslicht ziet.

Stuur jouw vraag in

Heb jij je altijd al afgevraagd of er ook zwarte bloemen bestaan, waarom een specht geen hoofdpijn krijgt en of vissen ook scheten laten? De redactie van Onze Natuur gaat op zoek naar serieuze antwoorden op originele vragen. Heb je een idee? Stuur jouw vraag in via ons contactformulier en wie weet prijkt het antwoord binnenkort op deze pagina!

Stel je vraag

Meer over


Gerelateerde artikels