Ga naar main content
rode-eekhoorn-bouwt-nest.jpg

Waar verblijven eekhoorns in de winter?

In tegenstelling tot egels en andere winterslapers, blijft de eekhoorn actief tijdens de wintermaanden. Onze roodharige luchtacrobaat doet het gewoon wat rustiger aan en zoekt de warmte op in zijn winternest. Of zeggen we beter winterdorp?

Eekhoorns in nesten

Eekhoorns houden geen winterslaap, maar blijven druk in de weer met het terugvinden van hun in de herfst aangelegde voedselvoorraden … én een geschikt winternest. Eekhoorns verblijven in de wintermaanden het liefst in een nest in een boom(holte) of spelonk. Als ze die niet vinden, is het tijd om zelf de pootjes uit de mouwen te steken. In één tot vijf dagen tijd bouwen ze eigenhandig een bolvormig takkennest. In deze perfect geïsoleerde cocon blijven eekhoorns lekker warm tijdens koude winterdagen.

De eekhoorn bouwt zijn takkennest het liefst hoog in een boom, minstens vijf meter boven de grond, in de oksel van een tak tegen de stam. Daarvoor verzamelt hij een heleboel nestmateriaal. Met takken en twijgen vlecht hij eerst een bolvormige structuur van 30 à 50 cm diameter. Aan de binnenkant werkt de eekhoorn zijn nest af met isolerende materialen zoals bast, mossen, naalden, grassen, haren, etc. Alle beetjes helpen om zijn bouwwerk wind- en waterdicht te maken. Dankzij de goede isolatielaag kan de temperatuur in een winternest tot 20 °C hoger liggen dan de buitentemperatuur. Soms nemen eekhoorns ook oude kraaien- en eksternesten of grote nestkasten als nestplaats in gebruik. 

Meer dan een winternest

Eekhoorns zijn vastgoedexperts als je het aantal huizen of nesten per individu telt. Elke eekhoorn heeft namelijk meerdere nesten, elk met een specifieke functie: een slaapnest, een rustnest, een kraamnest om jongen te baren, ... Op die manier betrekt een eekhoorn op een half jaar tijd soms tot 12 nesten! Het kraamnest is opvallend groter dan de andere nesten zodat het vrouwtje later op het jaar voldoende ruimte heeft om jongen te werpen en haar kroost groot te brengen.

Wist je dat ...

in januari de eerste eekhoorns paren? Begin februari mogen we dus al kleine eekhoorntjes verwachten.


Gerelateerde artikels