Hoe snel groeit het gewei van een reebok?
Op de wildcamera van Onze Natuur-fan Kitty liep begin dit jaar tweemaal een reebok voor de lens. De eerste keer zonder gewei die naam waardig, twee weken later met korte stompjes. Omdat Kitty zich afvraagt of beide foto’s van hetzelfde dier kunnen zijn, zoeken wij even uit aan welke snelheid zo’n reeëngewei uit de rozetten schiet.
De meeste hertachtigen maken hun imposante gewei pas vanaf de lente aan, maar reeën vormen een uitzondering op die regel. Reebokjes krijgen in hun eerste levensjaar al in de herfst ‘babyknoppen’. Dat startersgewei werpen ze kort na de jaarwisseling alweer af om meteen aan een deftig gewei te kunnen beginnen.
Het gewei van volwassen reeën groeit vanaf december. In april of mei, stopt de groei en beginnen de mannetjes hun bast af te schuren. Dat is de fluweelachtige huid omheen de nieuwbakken takken waarmee bloed boordevol voedingsstoffen wordt aangevoerd. Een volgroeid gewei heeft geen extra voeding nodig, dus stopt de bloedtoevoer. Daardoor beginnen de takken enorm te jeuken. Bye bye bast, welkom ‘naakt’ gewei – laat de vrouwtjes maar komen!
Groeisnelheid reeëngewei
Maar hoe snel groeit dat gewei nu precies? Dat varieert per individu en heeft waarschijnlijk o.a. te maken met het beschikbare voedsel, de ouderdom van het dier en zijn genetische aanleg. In gevangenschap vonden onderzoekers een gemiddelde groeisnelheid van 3,3 mm per dag, een snelheid waarmee het gewei op 60 dagen tijd volgroeid raakte. Een andere studie bij wilde reebokken leverde een gemiddelde van 2,8 mm per dag op, met uitschieters van 5,6 mm.
Wanneer we verder rekenen met een gemiddelde van drie millimeter, kan je na twee weken een groei van 4,2 cm verwachten. Het is dus goed mogelijk dat het bokje op de foto’s van Kitty tweemaal hetzelfde is, maar helemaal zeker kan je het niet weten.