Ga naar main content
schermafbeelding-2020-10-22-om-17-43-44.png

Hasseltse scouts plant eigen speelbos

Elk weekend trekken Belgische jeugdbewegingen de natuur in voor een bosspel, kompasloop of avontuurlijke wandeling. Meer zelfs: steeds vaker nemen ze ook zelf initiatief om de natuur een handje te helpen. Zo ook Scouts Sint-Martinus den XIIde uit Hasselt. Als trotse ambassadeurs van de nieuwe campagne ‘Plant je eigen bos’ zal de Hasseltse jongensscouts in het voorjaar van 2021 een eigen speelbos aanplanten. 

scouts-kamperen-in-een-veld-met-regenboog.jpg

Het belang van voldoende bomen in onze natuur is groot. Bossen houden ons koel, zorgen voor biodiversiteit en brengen rust. Voor de 275.000 Belgische jongeren die aangesloten zijn bij een jeugdbeweging zijn bossen en natuurgebieden hét speelterrein bij uitstek. De natuur staat centraal in bijna al hun activiteiten: van ravotten in het veld, een kamp bouwen tussen de bomen of een groot bosspel organiseren. Dat laatste kunnen de 250 leden van de Hasseltse scouts Sint-Martinus over een aantal jaar dus in hun eigen bos doen. Hoe kwamen ze op het idee en hoe gaan ze te werk als jeugdvereniging? Onze Natuur vroeg het aan scoutsleider Sam Lambrechts.

“Onze scoutsgroep is gevraagd als een van de ambassadeurs voor het project Plant je eigen bos. Daarmee plant de Vlaamse overheid 4.000 hectare extra bos aan in de komende vier jaar”, vertelt Sam Lambrechts. “We zaten al langer met het idee van een nieuw bos. Onze scoutsterreinen zijn verspreid over drie locaties in het Hasseltse. Het bos aan het Hollandsveld is helaas zo dichtbegroeid dat we er eigenlijk niet echt kunnen spelen. Verderop liggen er wel een aantal verlaten velden. Zo kwamen we op het idee om daar een nieuw bos aan te planten.” Ook Stad Hasselt had al langer plannen om iets te doen met de verlaten percelen. Het initiatief van scouts Sint-Martinus heeft het proces versneld.

Sam Lambrechts (rechts) van Scouts Sint-Martinus op de lancering van de nationale campagne 'Plant je eigen bos'.
Natuur en Bos
Sam Lambrechts (rechts) van Scouts Sint-Martinus op de lancering van de nationale campagne 'Plant je eigen bos'.

Een nieuw speelbos met 500 bomen

De aanplanting van het nieuwe stuk bos start in het voorjaar van 2021. “Dan zullen we samen met onze leden verschillende weekends op rij bomen planten. Op het terrein van 0,5 hectare groot zullen we eigenhandig putten graven om in totaal zo'n 500 bomen aan te planten. We doen het dus ook echt helemaal zelf”, legt Sam uit.

Het Sint-Martinus Bos is niet het eerste natuurproject waar de Sint-Martinus scouts z’n schouders onder zet. Zes keer per jaar helpen we de groendienst van Stad Hasselt met het groenonderhoud”, vertelt Sam. Zo brengt de scoutsvereniging geld in het laatje voor z’n wekelijkse activiteiten maar ook voor het jaarlijkse zomerkamp. “Elke zomer gaan we op groot kamp met onze leden. Dan gaan we echt back to basics. We kamperen in de wei of in de bossen, zonder stromend water of elektriciteit. We zijn dan eigenlijk afhankelijk van de natuur zou je kunnen zeggen”, voegt Sam eraan toe. Op die manier is de cirkel rond. Met de aanplanting van het Sint-Martinus Bos groeit en bloeit er weldra een nieuwe stukje natuur langs de Hasseltse scoutslokalen waar over een aantal jaar weer andere jongeren kunnen komen kamperen en spelen middenin het groen.

Volg de vooruitgang van het nieuwe speelbos op de voet via de Facebookpagina van Scouts Sint-Martinus den XIIde.

 

Meer over


Gerelateerde artikels