Ga naar main content
bijenkasten-header.jpg
Rollin Verlinde

Drie Belgische ondernemingen met een groene missie

Zonnebrillen uit gerecupereerd plastic dat uit de oceaan gevist wordt, paddenstoelen gekweekt op koffiegruis uit een hippe koffiebar of leren laarsjes gemaakt uit pulp van appelschillen en -klokhuizen: de bedrijven die nieuwe producten creëren op basis van gerecycleerde afvalstoffen, zijn ondertussen niet meer te tellen. Nog beter wordt het wanneer het boosten van de biodiversiteit en het beschermen van kwetsbare biotopen een verhandelbaar goed op zich wordt. Op de Dag van de Ondernemer zetten we drie bedrijven in de schijnwerpers die iets verkopen waar onze natuur écht beter van wordt.

Bloemerij: inheemse wilde planten en zaden voor je tuin

Wie de biodiversiteit in zijn tuin een duwtje in de rug wil geven, weet dat inheemse plantenthe way to go zijn. Maar in een klassiek tuincentrum is het aanbod aan mooie, wilde bloeiers uit eigen streek meestal beperkt, en bovendien wordt er vaak gebruik gemaakt van kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen om de plantjes op te kweken. Dat kan dus beter! Een bijen- en vlinderparadijs in je tuin, op je balkon of op je groendak? Catarina en Bart van Bloemerij hebben alle knowhow en ervaring in huis om jou te helpen bij je eigen kleinschalige ‘groene revolutie’.

Zij kopen enkel inheemse zaden van erkende regionale herkomst aan, bannen plastic voor eenmalig gebruik en stoppen hun planten met de voetjes in potgrond met een sterk gereduceerd gehalte aan turf (15%). Zaden en zaailingen verblijven in niet-verwarmde tunnels voor ze naar de buitenlucht verplant worden, zodat ook de energie-impact van het bedrijf zo laag mogelijk blijft. Kortom, wie bij de Bloemerij aanklopt voor een milieuvriendelijke make-over van zijn tuin, weet met zekerheid dat hij de natuur een stevig handje helpt.

BeeOdiversity: meer biodiversiteit op je bedrijfsterrein

De toekomst van onze wilde bijen hangt aan een zijden draadje en dat moeten we absoluut ernstig nemen. Met het uitsterven van de bijen stuiken namelijk tal van onmisbare ecosystemen in elkaar – een ramp voor alles wat leeft, groeit en bloeit op onze planeet. Het Belgische bedrijf BeeOdiversity, opgericht in 2012, wil die razendsnelle achteruitgang van onze bijenpopulatie een halt toeroepen. Hoe ze dat doen? Door een ecologische analyse uit te voeren op bedrijfsgronden en zowel de verscheidenheid aan planten- en diersoorten als de vervuiling van de site in kaart te brengen. Vervolgens krijgt het bedrijf in kwestie – van kleine KMO tot grote multinational – een gedetailleerd rapport boordevol strategieën en mogelijke voorzieningen om de natuur in hun achtertuin een fikse oppepper te bezorgen, eventueel aangevuld met een training om de werknemers van het bedrijf te sensibiliseren. 

Ook de verhuur en het beheer van bijenkasten en het aanplanten van inheemse vegetatie op jouw bedrijfsterrein behoort tot het aanbod van BeeOdiversity. Ondertussen is deze nobele onderneming actief in 17 verschillende landen en elk jaar komen er weer een honderdtal projectsites bij. Wil jij als zaakvoerder ook partner worden van BeeOdiversity en het felbegeerde BeeOlabel in de wacht slepen? Rep je dan snel naar hun website!

Muurtuin: een gevel van groen als ecologische airco

Zeker in de stad moeten we op zoek naar manieren om meer groen in het straatbeeld te brengen en tegelijk het hitte-eilandeffect tijdens de steeds warmere zomers aan te pakken. Introducing: de groene gevels van het Antwerpse bedrijf Muurtuin. Door voor ‘verticaal groen’ te kiezen, verfraai je niet alleen het uitzicht van een gebouw, maar creëer je ook tal van schuil- en nestelplekjes voor vogels, bijen en andere insecten. De planten zuiveren ook de lucht in en om het gebouw: ze nemen fijnstof op en zetten CO2 om in zuurstof. Omdat zo’n muurtuin een extra isolatielaag tegen de gevel vormt, blijft het bovendien in de winter warmer en in de zomer koeler binnenshuis. En het verkoelende effect van dat laagje groen neemt nog toe door het verdampen van het water na een regenbuitje en het feit dat planten minder warmte absorberen dan steen en beton. Airco wordt dus overbodig! Uiteraard zal je die mooie groene geveltuin wel van een slokje water moeten voorzien, maar geen zorgen: de verticale constructies van Muurtuin maken gebruik van afvalwater, dat ze in één beweging meteen ook zuiveren, zodat je het kan hergebruiken om bijvoorbeeld de kamerplanten te gieten. Win-win!

Meer over


Gerelateerde artikels