Ga naar main content
atalanta.jpg

5 tips voor vlinders hoog op je balkon

Wat als je vijf hoog woont en toch wat leven wil op je terras? Geen nood: sommige vlinders komen écht wel tot daar gevlogen. Met deze tips bezorg je hen een ‘hoogstaand’ feestmaal!

Niet alle insecten zijn bereid om metershoog te vliegen voor wat nectar, maar de sterkste soorten kan je vlot aantrekken met de juiste bloemen op je terras. Trekvlinders bijvoorbeeld (atalanta, distelvlinder) zijn het gewend om op erg grote hoogtes te vliegen. Maar ook de dagpauwoog en de kleine vos geraken vlot enkele verdiepingen hoog. Tenminste, als het voor hen de moeite loont.

1. Lekkere bloemen op je balkon

Zorg voor een selectie van verschillende nectarplanten die een groot deel van het jaar bloeien. Maak een combinatie van lage, hogere, hangende en rechtopstaande bloemen. Zo geef je vlinders een manier om zich te oriënteren in het stadslandschap. 

Een vlinderstruik is altijd een goed idee en gelukkig bestaat die ook in een dwergvariant: ideaal voor een fleurig terras. Ook lavendel krijgt heel wat zespotige bezoekers over de vloer. Andere vlinderlokkers zijn verbena, marjolein, tandzaad en hemelsleutel. Een groene muur met klimop vormt ook een ware vlinderoase. Trouwens, met al deze nectarplanten maak je ook stadsbijen en hommels blij. 

kleine-vos-op-vlinderstruik.jpg

2. Vlinders houden van zon

Net zoals alle insecten zijn vlinders koudbloedig. Ze kunnen pas uitvliegen wanneer hun vleugelspieren voldoende opgewarmd zijn. Zet nectarplanten daarom in de zon. 

3. Laat je bloemen in het oog springen

Zorg ervoor dat vlinders al van ver kunnen zien dat er op jouw balkon lekkers te rapen valt. Hang bijvoorbeeld wat bloemen aan de balustrade en verstop zeker niet alles achter een muurtje.

lavendel-op-balkon.jpg

4. Gebruik geen gif

We trappen hier misschien open deuren in, maar we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: ook op een balkon zijn bestrijdingsmiddelen een no-go. Vlinders zijn ook insecten en bovendien erg gevoelig. Zelfs als je acties niet specifiek gericht zijn op vlinders, kunnen ze daar toch last van ondervinden. Door te zorgen voor voldoende biodiversiteit (ook op vijf hoog) voorkom je overlast van één plaaginsect.

5. Een gezond extraatje

Wil je het vlinders helemaal naar hun zin maken? Dan kan je hen bijvoederen met (rottend) fruit. Banaan, appel, druif, aardbei … : op een voederplank in de zon trek je hiermee gegarandeerd (nacht-)vlinders aan. Wel even opletten: zet het fruit even weg als je zelf van je terras wil genieten, want wespen zijn er ook gek op. 

atalanta-op-fruit.jpg

Wil je nog meer tips om het vlinders naar hun zin te maken? Lees dan hier verder.

Meer over


Gerelateerde artikels