Ga naar main content
educatieve-schooluitstap-in-de-natuur-onze-natuur-header.jpg

De natuur als klaslokaal: 5 educatieve schooluitstapjes in het groen

De natuur intrekken met je leerlingen of je kroost is dé manier om de theorie uit de klas om te zetten in de praktijk. Want niets dat meer tot de verbeelding van een kind spreekt dan een uurtje (of twee) in de natuur. Plan jij dit schooljaar een bezoek aan een Vlaams natuurgebied? Wij tippen je vijf educatieve uitstapjes waar kinderen onze natuur spelenderwijs leren ontdekken.

1. De Noordzee op z’n best in bezoekerscentrum Duinpanne

De Panne

Ga je naar de kust als dagjestoerist of plan je een schooluitstap richting ‘t zeetje? In bezoekerscentrum Duinpanne steken jong én oud hoe dan ook heel wat op over het leven in en rond onze Noordzee. Dit educatief natuurcentrum ligt bovendien vlakbij het Calmeynbos, de ideale bestemming voor wie de gezonde zee- en boslucht wil combineren. De blikvanger in Duinpanne is het Noordzeeaquarium. Hier kan je tijdens schoolvakanties deelnemen aan een gratis sessie aquariumsnuisteren. In de doorlopende Sea Change expo kom je meer te weten over actuele thema’s zoals de zeebodem, biodiversiteit en vervuiling van de zee. Hou daarna halt in de bar voor een fairtrade hapje en drankje of passeer langs de groene shop. Je vindt er fiets- en wandelkaarten, zoekkaarten en toffe gadgets om de kustnatuur in de omgeving verder te ontdekken.

Praktisch

Praktisch

  • leerrijke workshops en educatieve modules voor schoolgroepen
  • voor schoolgroepen van kleuterklas tot secundair onderwijs

  • mobiel strandlabo, speurneuzen in bos en duin, ...

  • uitleendienst materiaal

  • makkelijk online reserveren

Reserveer een educatieve workshop

2. Op avontuur in de Demervallei en het Webbekoms Broek

Diest

In de achtertuin van recreatiepark Halve Maan stuit je op bezoekerscentrum Webbekoms Broek. Omgeven door waterrijke graslanden, rietlanden en bosjes vind je in dit ‘wachtbekken vol natuur’ vormt het bezoekerscentrum het startpunt van prachtige wandelingen. Binnen kan je een interactieve tentoonstelling bezoeken die je wegwijs maakt in de De Demervallei en zijn bewoners waaronder de bever. De ideale bestemming voor een educatieve schooluitstap als je ‘t ons vraagt!

Praktisch

Praktisch

  • klasexpedities en creatieve workshops
  • voor lager en middelbaar onderwijs
  • beverwandeling, geocaching, ...

Bekijk het volledige aanbod

3. Word een heide-expert in het PIME

Provinciaal Instituut voor Milieu Educatie in Lier

In de provincie Antwerpen is het Provinciaal Instituut voor Milieu Educatie de place to be voor een leuke natuuruitstap. Hier kan je deelnemen aan gegidste wandelingen, workshops, tentoonstellingen en meer. Via het Heide-eXPerts programma duik je met de hele klas in de wondere wereld van het heidelandschap en de soorten die er leven. Breng een bezoek aan de prachtige natuurtuin, leen een veldkoffer vol gratis veldwerkmateriaal uit of ga op natuursafari met de kids. ​

Praktisch

Praktisch

  • voor basis en secundair onderwijs
  • Expo ‘Anders is nog niet zo gek’ over hernieuwbare grondstoffen en circulaire economie
  • Heide-eXPerts: ga met de klas op excursie naar de Kesselse heide
  • Digi-Heide-eXPerts: met dit digitale alternatief voor Heide-eXPerts kan je in de klas virtueel aan de slag met vier speciaal ontwikkelde leerpaden (over de zandvlakte, droge heide, bos en poel) om meer te weten te komen over de verschillende biotopen in de heide. 
  • makkelijk online reserveren

Kies en boek hier je activiteit

4. Speurneuzen in Gentbos vanuit De Kaaihoeve

Zwalm

Kleine en grote speurneuzen zijn welkom in De Kaaihoeve. Dit natuureducatief centrum vormt de ideale uitvalsbasis om Gentbos en zijn bewoners te ontdekken. Je vindt er o.a. een bibliotheek, vogelkijkkasten, een prachtige natuurtuin met speelzone, bijenkasten en een vijver die krioelt van het leven. In de proeftuin kan je dan weer kennis maken met alle aspecten van ecologisch moestuinieren. De Kaaihoeve biedt begeleide workshops, les- en onderzoekmateriaal en tentoonstellingen aan. Het Speurneuzenprogramma bv. combineert een natuurwandeling met eenvoudig veldwerk.

Praktisch

Praktisch

  • Activiteiten voor kleuter, lager en secundair onderwijs: minidierensafari, speurneuzen in het bos, verteltheater kaMOShibai, …
  • Uitleendienst: MOS energiekoffer, Mister Jekkes Afvalspel, zoekkaarten en materiaalkisten voor bodem- of wateronderzoek
  • Milieucartoontentoonstelling met 25 grappige cartoons over milieuthema’s
  • Podcast ‘Het Gentbos in gevaar’ neemt kinderen mee op uitstap en brengt de dieren en planten in het bos tot leven. Het podcastparcours strekt zich uit over 700 meter langs vlonderpaden en houtsculpturen en neemt 40 minuten in beslag.

Plan hier jouw uitstap

5. Zeldzame vondsten in De Watersnip

De Vallei van de Zwarte Beek, Beringen

Vanuit bezoekerscentrum De Watersnip ontrafel je de geheimen van een van de meest waardevolle stukjes natuur in Vlaanderen. In de Vallei van de Zwarte Beek kunnen kinderen kennismaken met de bijzondere dieren en zeldzame planten die er leven. Snuister rond in de natuurbibliotheek of laat je verrassen door de vaste tentoonstellingen. Daarna kan je even bijtanken in de huiselijke sfeer met uitzicht op de prachtige vallei in het natuur.café. Of geef je ogen de kost in de natuur.winkel waar je allerlei leuke cadeautjes en natuurproducten kan ontdekken.

Praktisch

Praktisch

  • doe-het-zelf programma’s en begeleide activiteiten voor scholen van de tweede kleuterklas tot de derde graad (basisonderwijs)
  • ga met Piepel en Soeza op zoektocht langs het Boeboekspad, speel het levende ganzenbord of prikkel je zintuigen op het prikkelpad
  • geocaching voor fietsers en wandelaars
  • natuur.café en natuur.winkel
  • makkelijk online reserveren

Welkom in De Watersnip

Gerelateerde artikels