Ga naar main content
Polders van Kruibeke
Polders van Kruibeke
Yves Adams

De mooiste fietsroutes langs het water

Aan jaagpaden en dijken geen gebrek langs onze Vlaamse waterwegen. Ze vormen de ideale plek voor een rustgevende fietstocht in het groen zonder al te veel hoogtemeters. Met de Schelde, de Nete, de Dijle, ... als blauwe draad bol je langs tal van mooie natuurgebieden, pittoreske dorpjes, idyllische kastelen en weidse vergezichten. Onze Natuur tipt vijf gevarieerde fietsroutes langs het water die smeken om door jou ontdekt te worden. Klaar? Trappen maar!

1. Bevers spotten langs de Rupel en Schelde

In Rivierenland, de waterrijke regio ten zuiden van Antwerpen, moet je nooit ver zoeken naar een fietspad langs het water. Vijf rivieren - Schelde, Nete, Rupel, Dijle en Zenne - doorkruisen de streek. 

Tussen Temse en Kruibeke nemen de Schelde en de bijhorende riviernatuur alleen maar toe in schoonheid. In Rupelmonde mondden zowel de Rupel als het Zeekanaal naar Brussel uit. Het is op deze plek dat de polders van Kruibeke, het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen, een thuis vormt voor tal van zeldzame plant- en diersoorten. Zo keerde de bever terug naar dit gebied. Wie weet spot je er zelf wel een! Deze Bever route, een fietslus van 39 km, neemt je mee langs unieke broeken en polders, door pittoreske dorpskernen en langs majestueuze kastelen. Vertrek je vanuit Antwerpen? Neem dan fiets en al mee op de waterbus om het startpunt van de route in Hemiksem.

Praktisch

Praktisch

 • Afstand: 39 km
 • Duur: 2u 10m
 • Vertrekpunt: Callebeekstraat 261, 2620 Hemiksem

Start de Bever route

2. Meanderen langs de Durme

Een kronkelende fietsroute neemt je mee langs de talloze meanders van de Durme: van Lokeren, waar de rivier ontstaat, tot in Tielrode, waar hij uitmondt in de Schelde. De Ooievaar route verwent fiets- én natuurliefhebbers met unieke rivierlandschappen, wuivende rietvelden en zoetwaterschorren. Je fietst o.a. langs het Klein Broek en Groot Broek en het Weijmeerbroek. Onderweg snuif je ook wat cultuur op. De geschiedenis en architectuur van Abdij Roosenberg in Waasmunster is een korte pauze meer dan waard!

Praktisch

Praktisch

 • Afstand: 42 km
 • Duur: 2u 20m
 • Vertrekpunt: Nijverheidstraat, 9160 Lokeren

Toon mij de Ooievaar route

3. Denderen langs de Demer, Dijle en Leuvense Vaart

In Vlaams-Brabant kan je de Demer, de Dijle en het Kanaal van Leuven moeiteloos combineren in één gevarieerde fietstocht langs de Rock Werchter-route met als bestemming het mekka van de rockmuziek. Onderweg geniet je van prachtige natuur in het Wijgmaalbroek en een streepje cultuur dankzij de middeleeuwse Ter Heidetoren en historische Kraeneveldhoeve. in Werchter zelf kan je halt houden voor een korte wandeling tussen de boomkruinen op het hoogtepad, één van de vijf trefplaatsen langs de Demer. Breid je de fietslus uit met de Demerroute? Dan kom je nog meer leuke tussenstops tegen zoals het tolhuisje op de brug in cortenstaal (Betekom) en een extra lange, kronkelende picknicktafel (Langdorp). Kortom, de Demer- en Dijlevallei hebben alles in huis voor een ontspannen namiddag op de fiets.

Praktisch

Praktisch

 • Afstand: Werchterroute 36 km - uit te breiden met (een stuk van) de Demerroute 54 km
 • Vertrekpunt: Grote Markt 9, 3000 Leuven
 • De route is bewegwijzerd met fietsknooppunten

Download de routemap

4. Puur pallieteren aan de oevers van de Nete

Waterwegen en fietspaden zijn er in overvloed aan de oevers van de Nete. ‘Lierke Plezierke’ is namelijk de plek waar de Grote Nete en de Kleine Nete samenkomen. Vanuit Lier vormen de Neteboorden het idyllische decor voor een fotogenieke fietslus door een authentiek Kempens heidelandschap. Je wordt er getrakteerd op pittoreske hoeves en impressionante kastelen én je passeert in het pittoreske Gestel, het stilste dorpje van Vlaanderen dat officieel tot stiltegebied is uitgeroepen. Kortom, deze fietsroute is 100% ‘pallieteren’ ofwel: puur genieten!

Praktisch

Praktisch

 • Afstand: 47.2 km
 • Vertrekpunt: Aarschotsesteenweg 3, 2500 Lier
 • De route is bewegwijzerd met fietsknooppunten

Afspraak in Lierke Plezierke

5. In volle vaArt langs het kanaal Dessel-Schoten

‘De vaArt’ is een kunstzinnige fietsroute langs het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten. Op tien locaties langs het kanaal vertelt een opvallende bezienswaardigheid je meer over het verleden en het heden van het kanaal. Van muurschilderingen tot een gigantische postkaart uit de oude doos. Op het traject van 63 km kan je inpikken waar je wil, én uitrusten waar je wil. Als we één tip mogen geven: op de pannenkoekenboot in Dessel is het heerlijk uitblazen van een stevige fietstocht als deze. De boot bevindt zich op een echt waterwegenkruispunt: de kanalen van Bocholt naar Herentals, Dessel naar Schoten, Dessel naar Kaadmechelen en het Kanaal van Beverlo passeren er allemaal. In Dessel kan je met de fiets dus echt alle windrichtingen uit.

Praktisch

Praktisch

 • Afstand: 63 km
 • De audiotour met verhalen vind je via de gratis app izi.travel, route de vaART.
 • Het traject vormt geen lus, maar loopt langsheen het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten. Je pikt in waar je wil.

In volle vaAart naar Dessel

Meer over


Gerelateerde artikels