Ga naar main content
dagboek-van-pim-narcissen-3.png
Pim Niesten

Dagboek van Pim: op de eerste rij voor wilde narcissen

Wie bij voorjaarsbloeiers spontaan denkt aan blauwpaarse boshyacinten heeft de gele bloemenpracht van de wilde narcissen in het zuidoosten van ons land nog niet ontdekt. Ook Pim zag voor de allereerste keer het gele bloemenbed in de valleien van de Oostkantons van dichtbij. Het ideale decor voor een nieuwe aflevering van Iedereen beroemd.

In de Eifel, en ook de Hoge Venen en de Ardennen, wachten elk jaar duizenden wilde narcissen op de warme voorjaarszon om open te bloeien. Rond Pasen klappen de bloemen massaal open en vullen ze de vallei met een gele gloed. Het blijft altijd een beetje gokken wanneer precies. Gelukkig waren mijn collega-cameramannen Dick & Jeffrey op voorhand al polshoogte gaan nemen. In de hoger gelegen valleien was het zeker nog te koud en te vroeg om duizenden gele bloemen te kunnen filmen. Al heb ik geleerd dat er veel kan veranderen op één nacht tijd. De volgende dag kregen we stralend lenteweer en kwamen de wilde narcissen plots wel piepen. De groene weiden in de vallei van Holzwarche kleurden ineens prachtig geel. 

dagboek-van-pim-narcissen.jpeg
Pim Niesten

Tussen de wolken door filmen

Letterlijk voor dag en dauw, om 6u ‘s ochtends, posteerden we ons in een van de vele narcissenweiden langs de Holzwarche, een beek in Büllingen (Luik). Het weerbericht beloofde ons zonnig, licht bewolkt weer. De perfecte omstandigheden om in het licht van de eerst zonnestralen de gele bloemen te filmen. Dachten we. Helaas voor ons kwam de weersvoorspelling niet uit.  De zon kwam op, en daar waren ook de wolken meteen. Quasi de hele voormiddag gleden grijze, dikke wolken voorbij. 

dagboek-van-pim-narcissen-2.jpeg
Pim Niesten

In afwachting van de zonnige periodes, die we tegen de vroege namiddag verwachtten, gingen we op prospectie in de omgeving. Konden we nog meer mooie plekjes, bloemen of andere natuurtaferelen vinden? Wilde narcissen genoeg alleszins. We zagen er duizenden in bloei staan, klaar om gefilmd te worden. Tegen de namiddag kregen we hoe langer hoe vaker een stukje blauwe lucht en zonlicht door de wolken te zien. Er zat dus niets anders op dan tussen de wolken door te filmen.

Wachten is werken

We zetten ons paraat om bij elke streep zonlicht te filmen. Een keer met de kraancamera voor een shot van bovenaf, daarna met de ‘dolly’ om in een vloeiende beweging door de bloemenweide te rijden met de camera en ook nog met de telelens voor de mooie bloemendetails. Het was proberen en nog eens proberen om dan snel in actie schieten als de zon erdoor kwam. En dan maar hopen dat de camerainstellingen goed zitten qua licht en focus. De onvoorspelbare wolken maakten er een uitdaging van. Kwam er plots een wolk voor de zon, dan moesten we weer opnieuw beginnen.

Op het warmste moment van de dag, rond een uur of vier, zag ik ook de eerste hommels en bijen rondzoemen rond de wilde narcissen. Helaas kreeg ik de tijd niet om het juiste cameramateriaal klaar te zetten. Op een half uur tijd waren ze weer gaan vliegen. Volgende week keer ik dus nog eens terug naar de vallei van de Holzwarche om het leven in en rond de wilde narcissen te filmen. Het resultaat zie je binnenkort in Iedereen beroemd!

Meer over


Gerelateerde artikels