Dagboek van Pim: kleine uilskuikens worden groot
De laatste keer zat mama bosuil nog volop te broeden in onze nestkast. Ondertussen zijn twee van de vier eieren uitgekomen. Zitten de donzige uilskuikens nog onder moeders vleugels of zijn ze klaar om de wereld te verkennen? Mees en ik wilden hun eerste stapjes buiten het nest absoluut niet missen.
Enkele weken terug kreeg ik bericht van mijn vriend Olaf. “Ik zie jongen!” Met veel liefde en warmte had moeder bosuil twee van haar vier eieren uitgebroed. Fantastisch nieuws! Wat een geluk dat we al een webcam in de nestkast hadden geïnstalleerd. De periode dat een bosuil op haar eieren zit, is namelijk een cruciale fase. Dankzij de kleine camera konden we via onze computer de toestand in het nest minuut per minuut opvolgen zonder de bosuilen te storen. En inderdaad, op de webcambeelden zag twee grijze pluisbolletjes in het nest liggen.
Deliveroe-hoe
De eerste twee weken blijven de jonge uiltjes samen onder moeders vleugels in het nest. Vader bosuil gaat op zoek naar eten om zijn jongen groot te brengen. Dat doet hij ’s nachts. Bosuilen zijn nachtrovers. Na twee weken vliegt ook de moeder mee uit. Dan trekt het ouderpaar er samen op uit en blijven de jongen een tijd lang alleen in het nest. Daar wachten ze op een lekkere hap. Wanneer de kenmerkende roep van hun ouders weergalmt, weten ze dat het zover is: etenstijd. Deliveroe-hoe op z’n best!
Op een late avond, wanneer het koppel bosuilen uitgevlogen is, was voor Mees en mij het ideale moment om een extra camera op een platform bij de nestkast op te stellen. De groen-zwarte infraroodbeelden van de webcam zijn handig voor monitoring, maar niet bruikbaar voor onze documentaire. Tijd voor het grote geschut! Zonder de ouders te verstoren, plaatsten we een camera. De zachte gloed van de ledlampen in de nestkast helpt ons om beelden met een mooi, natuurlijk licht en de juiste kleuren te filmen.
Nog twee uilskuikens
De grote camera stond klaar en wij vatten post in onze schuiltent vlak onder de nestkast om het jonge leven in de nestholte te filmen. Waarom gecamoufleerd? We wilden de ouders, die elk moment konden terugkomen, natuurlijk niet afschrikken. Via de monitor zagen we hoe de twee hulpeloze uilskuikentjes reikhalzend uitkeken op de terugkomst van hun ouders. Al wachtend, kijkend en poetsend in een warm nest maakten ze zich klaar voor een feestmaal. Mees en ik lachten nog: “Zie ons hier zitten. Ook twee uilskuikens die zich opwarmen in een (schuil)tent en vol verlangen uitkijken naar het goede moment om mooie beelden te filmen!” En dan was het moment daar: we hoorden hoe het ouderkoppel de jongen verwittigde met een roep. De jonge, pluizige uiltjes hadden vast honger want ze werden heel enthousiast en kwamen aan het nestgat piepen. Daar kwamen moeder en vader aangevlogen met vers voedsel. Dat leverde alvast mooie aanvliegshots op!
Wanneer slaan de uilskuikens hun vleugels uit?
Ook de volgende nachten overnachtten Mees en ik in onze schuiltent onder het nest om de jonge uilen in de gaten te houden. Toch hebben we nog niet alles gefilmd. Het volgende shot dat we zeker willen hebben, is dat van de jongen die binnenkort uitvliegen. Je ziet ze nu al balanceren in de opening van de nestkast. Ik schat dat het over een week zo ver is. Al moet je bij zoiets vooral geluk hebben qua timing. Wist je trouwens dat jonge bosuiltjes niet meteen kunnen vliegen? Ze springen, vallen, tuimelen – hoe je het ook wil noemen – uit het nest. Zodra ze op de grond terechtkomen, klauteren ze naar een tak in de buurt van het nest. Daar krijgen ze nog enkele weken voedsel van hun ouders. In deze veilige omgeving zijn de jonge uiltjes ook beter beschermd tegen grote roofvogels zoals haviken en buizerds.
Na nog eens drie weken zijn de jonge uilen vliegklaar en ruilen ze hun donsveren in voor echte pluimen. Je zou denken dat ze meteen de wijde wereld invliegen, maar nee. Jonge uilen zijn echte huismussen en blijven liever nog wat langer in de buurt van het nest. Pas na 2,5 à 3 maanden nemen ze definitief afscheid en gaan ze hun eigen weg. Ik ben alvast benieuwd wanneer deze schattige pluisbollen de sprong wagen.