Ga naar main content
vilda-136458-spreeuwenwolk-yves-adams-1900-px-63669.jpeg
Yves Adams

Botsen spreeuwen weleens tijdens het zwermen?

In de winter zijn ze daar weer: duizenden spreeuwen die in een adembenemende choreografie door het zwerk zwermen, op zoek naar een grote en veilige plek om te overnachten. Onze Natuur-fan Mike houdt ook van het spektakel, maar vraagt zich één ding af: komt het dan helemaal nooit tot een kettingbotsing? 

Je zal die ene spreeuw maar zijn, die goedgemutst met z’n vrienden door de lucht danst om dan – door één kleine onoplettendheid – zijn buurman aan te tikken waardoor een zootje gestippelde vogels als dominostenen uit de hemel valt. Gelukkig komt het nooit zover, want spreeuwen houden niet van botsen. Daarom hebben ze een waterdichte strategie uitgedokterd om geheel schadevrij te kunnen blijven zwermen:  

  1. Vlieg allemaal even snel
    Het lijkt niet zo wanneer je ze in de lucht observeert, maar elke spreeuw vliegt aan exact 36 km/u. Spreeuwen maken er een erezaak van om niet te versnellen of te vertragen in de groep. Dat is dubbel voordelig: het kost minder energie én ze hebben minder kans op aanvliegingen. Daar kunnen we iets van leren: mocht iedere automobilist op de snelweg exact even snel rijden, dan behoorden files tot het verleden. 

  2. Hou evenveel afstand
    Spreeuwen hebben een ingebeelde ‘bubbel’ waarin ze liever geen soortgenoten hebben. Zo houden ze elkaar van nature op een gepaste afstand, wat botsingen voorkomt. In de bochten komen ze soms even wat dichter bij elkaar, maar de drang om opnieuw die ideale ‘social distancing’ in acht te houden, maakt dat ze al snel weer netjes in het gelid vliegen. 

  3. De regel van zeven 
    Wetenschappers ontdekten nog één belangrijke troef om heelhuids een spreeuwenzwerm te trotseren: deze vogels houden te allen tijde maximaal zeven buurvogels in de gaten. Wijkt één spreeuw lichtjes van de koers af, dan reageren de vogels in zijn buurt onmiddellijk om de fluïditeit van de groep te garanderen. 

Er is in een spreeuwenzwerm dus niet één leider die bepaalt waar de zwerm naartoe gaat, maar het geheel aan vogels regelt zichzelf – simpelweg door zich te houden aan drie eenvoudige, maar levensbelangrijke regels die ingebakken zitten in hun instinct.

Meer over


Gerelateerde artikels