Ga naar main content
eieren-vogelbekdier-zwin.jpg

Bijzondere vondst in verlaten Zwin: eieren van Australisch vogelbekdier

Sinds de start van de coronacrisis is het Zwin ontoegankelijk voor bezoekers. Daar profiteren heel wat broedende vogels maar wat graag van. Groot was echter de verbazing toen de plaatselijke boswachter Tim Lauwers eerder deze week drie reptielachtige eieren vond op een verlaten nest. 

Raadselachtige eieren gelinkt aan Australisch dier

Een beetje boswachter kent zijn pappenheimers: zo’n nest en dat type eieren waren nog nooit eerder gezien in het Zwin. “Omdat er geen ouderdieren te bespeuren waren, hebben we besloten om de eieren verder te onderzoeken”, vertelt Tim. “Een schouwlamp, waarmee je als het ware doorheen een ei kan kijken, leverde geen uitsluitsel op. Dus moesten we grotere middelen inzetten.” Tim bracht de eieren naar een plaatselijke dierenarts voor een röntgenopname. Op de foto’s was een eigenaardig dier te zien met de snavel van een vogel en een beverachtig lichaam. Zulke vogelbekdieren leven enkel in … Australië!

shutterstock-1213894411.jpg

Het vogelbekdier is een eierleggend zoogdier

Het vogelbekdier is 40 tot 60 cm lang (van kop tot staart), weegt niet meer dan 2,5 kilogram, heeft een snavel en is toch een zoogdier. En dan legt het nog eens eieren ook! Bovendien heeft het mannetje een gif-uitscheidend spoor (stekel) in het dijbeen, waarmee hij zomaar een hond kan omleggen. Voor mensen is het gif niet dodelijk, maar het kan wel langdurige, chronische pijn veroorzaken.

Hoe kwam het vogelbekdier in het Zwin terecht?

Voorlopig is het een raadsel hoe deze eieren in het Zwin terechtgekomen zijn. “Dat het vogelbekdier via de zee hier is geraakt, is erg onwaarschijnlijk”, legt Tim uit. “Van nature verkiest het ongewone dier zoet water, al wijkt het af en toe uit naar brak water – zoals in het Zwin. Mogelijk is een ontsnapt, drachtig exemplaar in Knokke-Heist terechtgekomen vanuit het binnenland.”

De wijfjes van het vogelbekdier broeden hun eieren deels inwendig uit, enkel de laatste tien dagen deponeren ze het broedsel in een nest. In elk geval wordt er in het Zwin nu extra aandachtig uitgekeken naar een glimp van het ouderdier. De eieren liggen ondertussen veilig onder een warmtelamp.

Meer over


Gerelateerde artikels