Ga naar main content
vilda-53426-jeroen-mentens-parende-solitaire-bijen.jpg

Bijen hulp nodig van één miljoen Europeanen

De Europese Commissie keurde woensdag het burgerinitiatief ‘Red de bijen’ goed. De organisatoren willen een duidelijke wetgeving voor de instandhouding en verbetering van de habitats van insecten. Hiervoor moeten ze één miljoen handtekeningen verzamelen van Europeanen. (Bron: Belga)

‘Red de bijen!’ dringt aan bij de Europese Commissie om de bevordering van biodiversiteit een verplichte en overkoepelende doelstelling voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid te maken. Vooral het pesticidengebruik moet drastisch verminderen en gereguleerd worden.

Oproep

Het burgerinitiatief wordt maandag 27 mei officieel geregistreerd. Vanaf dan kan jij jouw steun betuigen en je handtekening zetten om de bijen te redden. Binnen een jaar moet ‘red de bijen!’ minstens één miljoen handtekeningen verzamelen, uit zeven verschillende lidstaten. De Commissie kan na deze periode beslissen om het verzoek in te willigen of niet. In beide gevallen is ze verplicht haar besluit te motiveren.

Niet iedereen houdt van bijen, maar ze zijn ontzettend belangrijk voor onze voedselgewassen. Deze rekenen op bijen om zich via bestuiving voort te planten. Als het slecht gaat met de bijen dan zullen ook bloemen, groenten en fruit hier onder lijden. Betuig daarom vanaf 27 mei zeker jouw steun. Ondertussen kan je insecten zelf ook een handje helpen vanuit je eigen tuin of balkon.

Wat kan ik zelf doen om bijen te helpen?

  • Vermijd pesticiden
    Ze kunnen schadelijk zijn voor de natuur, maar ook voor je gezondheid. Ze zijn vervuilend voor water, lucht en de bodem en kunnen dieren en planten ziek maken. Daarom is het beter om geen pesticiden te gebruiken.
  • Maak je tuin/balkon kleurrijk
    Werk met inheemse en diverse bloemen. Ze zullen bijen lokken en helpen met de bestuiving.
  • Hang een bijenhotel in je tuin
    Die kan je kopen in tuin- en hobbywinkels of maak er zelf eentje? Hoe je dat doet leer je via deze handige folder.
shutterstock-1082072810.jpg

Meer over


Gerelateerde artikels