Ga naar main content
59022571-175763833348676-5998327827827523584-n-e1556626020910.jpg

België liep ooit vol vreemde snuiters

In Peru werd onlangs een fossiel van een walvis met poten gevonden. Wij vroegen ons af wat er bij ons zoal aan fossielen is bovengehaald.

 

In Peru vonden ze in 2011 een opmerkelijk fossiel van een walvis met vier poten. Nu blijkt, uit een onderzoek dat recent gepubliceerd werd in het vaktijdschrift Current Biology, dat dit het oudste fossiel in zijn soort is van het Amerikaanse continent. Merkwaardig aan de vondst is dat de walvis 4 poten had, waarmee hij zichzelf voort bewoog zoals de otter. De gigantische walvissen die we nu kennen waren vroeger slechts 3-4 meter groot.

 

Geologische rijkdom in België

Wij bij Onze Natuur vroegen ons af welke dieren er vroeger in België leefden. Eerst en vooral is het een belangrijke vaststelling dat in België zo goed als alle belangrijke stappen, van het allereerste leven op aarde tot de meest complexe levensvormen aanwezig zijn. We kunnen dus best trots zijn op de geologische rijkdom van ons land. Enkel van het Perm, de periode van 299 tot 251 miljoen jaar geleden zijn geen sporen te vinden in België.

 

Iguanodons van Bernissart

De bekendste en spectaculairste vondst in ons land is ongetwijfeld die van de skeletten van de Iguanodons van Bernissart. In 1878 vonden mijnwerkers een dertigtal skeletten van deze plantenetende dino in een koolmijn in Bernissart. De fossielen bleken ongeveer 125 miljoen jaar oud te zijn. In natuurmusea wereldwijd vind je wel een Iguanodon van Bernissart, in België kan je ze bekijken in het Brussels museum voor Natuurwetenschappen.

 

shutterstock-1359038249.jpg

Jurrasic World was fout

Een andere spectaculaire vondst is die van de Mosasaurus in de Maasvallei (vandaar ook zijn naam). Dit was een enorm vleesetend reptiel dat in zee leefde. De Mosasaurus kon tot 18 meter lang worden. In de Amerikaanse sciencefictionfilm Jurassic World was een exemplaar van 60 meter lang te zien, maar zo’n dier heeft dus nooit bestaan.

 

Zo zag de Mosasaurus er waarschijnlijk echt uit, niet zoals in de film Jurrasic World.
Zo zag de Mosasaurus er waarschijnlijk echt uit, niet zoals in de film Jurrasic World.

Het zwarte marmer van Denée

Een uitzonderlijke vindplaats is het plaatsje Denée, vlakbij Namen. In het harde gesteente zijn daar uitzonderlijke fossielen gevonden van prehistorische haaien en reuzen zeeëgels. Die zijn te zien in het de Abdij van Maredsous.

 

Out of Africa

Een andere belangrijke vindplaats is de bodem van de Noordzee. In de machines van baggerbedrijven en de netten van vissers worden vaak stille getuigen gevonden van een enorme rijkdom aan exotische zoogdieren die hier ooit rondliepen. Denk maar aan de wolharige mammoet, neushoorn, nijlpaarden, holenleeuwen en hyenas. Die liepen hier ooit rond.

 

Nog niet zo lang geleden

Nog recenter hadden we hier bruine beren, bizons en wolven. Die laatsten maken sinds 2018 gelukkig een terugkeer naar ons land. De bruine beer leefde tot ongeveer de 11de eeuw in onder andere het Zoniënwoud. De Europese bizon graasde dan weer tot de 14de eeuw in de Ardennen. Maar die verdween enkele eeuwen geleden door de jacht en is helaas ook met uitsterven bedreigd. Via kweekprogramma’s in onder andere Oost Europa kon hij het overleven, wie weet komt hij ook bij ons ooit terug.

De bruine beer leefde in de 11de eeuw ook in het Zoniënwoud.
De bruine beer leefde in de 11de eeuw ook in het Zoniënwoud.

Meer weten over de wolf en zijn terugkeer? Neem dan zeker eens een kijkje in het dossier: de wolf.​

Meer over


Gerelateerde artikels