Ga naar main content

‘Alien’ wordt prachtvlinder

Af en toe zien we in België een invasie van distelvlinders en dit jaar is het weer zover! De metamorfose van rups over pop tot vlinder is een wonderlijk tafereel. Onze Natuur slaagde erin één van de eerste transformaties van het jaar in ons land van erg dichtbij op beeld vast te leggen. 

Distelvlinders zijn trekvlinders die ‘s zomers vanuit Noord-Afrika en Zuid-Europa richting het noorden vliegen. In juni kwamen de distelvlinders na een lange reis in ons land terecht. Dat gebeurt niet elk jaar. Sommige jaren zijn ze er helemaal niet, andere jaren verschijnen ze massaal. In 2009 was er zo’n echte invasie van distelvlinders en alles lijkt erop dat we in 2019 weer kunnen genieten van een overrompeling. 

Wouter Vanreusel, vlinderexpert van Natuurpunt vzw: “Dit jaar leek een invasie op komst, maar door een lagedrukgebied in Duitsland was het wachten tot half juni. Toen arriveerden dan toch een heleboel distelvlinders in ons land. De vrouwtjes leggen hier eitjes op distels en netels. Al na een paar dagen komen de rupsen uit, die zich na enkele weken eten verpoppen. In de loop van deze en volgende weken komen daaruit weer nieuwe vlinders, waardoor we opnieuw vele duizenden distelvlinders verwachten. Aan het einde van de zomer vliegen die terug naar het Zuiden om daar een nieuwe generatie voort te brengen.”

Heb jij al een distelvlinder gespot? Nog tot 28 juli kan je de vlinders in je tuin tellen en melden op www.vlindertelling.be.

Meer info over de bijzondere voortplantingscyclus van vlinders kan je lezen in het artikel Over rupsensoep en vlinderseks. De metamorfose van rups tot pop kan je hier bewonderen.

Meer over


Gerelateerde artikels