Ga naar main content
img-20200407-155729-bokeh-1.jpg

Uitgetest: bouw je eigen planten terrarium

Aan het begin van de lente krijgen veel mensen spontaan goesting om in de tuin te werken, hun terras op te fleuren of wat in de moestuin te werken. Maar wat doe je als je geen tuin of terras hebt? Dan is een planten terrarium de perfecte oplossing. Dit mini-ecosysteem voor planten is leuk om zelf te maken, vraagt achteraf weinig onderhoud en is een echte eyecatcher in je interieur. We leggen je stap voor stap uit hoe je thuis zelf zo'n planten terrarium kan maken!

Wat is een planten terrarium?

Wij noemen het een planten terrarium maar dit klein ecosysteem voor plantenin een fles kan je ook flessentuin of biosfeer noemen. Er bestaan verschillende soorten terraria: gesloten, open of halfopen. Wij testen de gesloten versie uit omdat deze extra makkelijk in onderhoud is. 

Planten terrarium in een grote bokaal

Wat heb je nodig om een planten terrarium te maken?

  1. Glazen bokaal of fles
    Je terrarium voor planten bestaat uit een grote bokaal of fles. Voor een gesloten biosfeer is het belangrijk dat je het terrarium volledig kan afsluiten. Ga dus voor een hersluitbare bokaal met een schroefdop of deksel met beugelsluiting. Gebruik je liever een grote fles? Zorg dan dat je ook een bijpassende dop of kurk hebt. Wij kozen voor een weckbokaal met een grote opening omdat je deze makkelijk kan vullen. 
     
  2. Steentjes
    Kleine kiezels, grind of siersteentjes vormen de basis van je terrarium en dienen als een soort van drainagesysteem. Ze houden overtollig vocht vast en voorkomen dat de potgrond té nat is. Een belangrijk element in je zelfvoorzienend ecosysteem! Wij gebruikten een restje witte sierstenen die we in de kast met decoratiespullen hebben gevonden. Maar de steentjes op je oprit (of die van de buurman) kunnen net zo goed dienst doen als bodem voor je planten terrarium.
     
  3. Potgrond voor planten
    Je planten hebben natuurlijk aarde nodig om hun wortels in vast te zetten. Misschien heb je nog een restje liggen van de vorige kamerplant? Anders kan je gerust een klein zakje potgrond in de winkel of in het tuincentrum halen. 
     
  4. Optioneel: (actieve) koolstof of hydrokorrels
    Wil je de planten in je terrarium een extra goede start geven? Voorzie dan ook een kleine hoeveelheid actieve koolstof, verbrokkeld houtskool of hydrokorrels. Ze houden de grond in je terrarium schoon en zo ook je planten gezond. Je vindt (actieve) koolstof of hydrokorrels in je tuincentrum. Wij maakten dit gesloten terrarium zonder (actieve) koolstof of hydrokorrels.
     
  5. Miniplantjes en mos
    Tenzij je meteen voor een terrarium van 50 liter gaat, voorzie je 2 tot 4 miniplantjes die variëren in grootte, vorm en lengte. Kan je ook een stukje groen mos vastkrijgen? Gebruik het dan om je planten terrarium te versieren. Zo creëer je een kleine jungle van verschillende groene plantjes. Welke plantensoorten zijn geschikt? Denk aan planten die sowieso makkelijk in onderhoud zijn zoals vetplantjes, cactussen en varens. Aangezien het altijd vochtig zal zijn in je terrarium kies je bij voorkeur voor planten die van een vochtige omgeving houden en goed gedijen bij temperaturen tussen 16 en 25°C

    Wij gebruikten twee kleine cactusjes, een vetplantje en een Monstera Adansonii (Monstera Monkey Mask). Allemaal kleine plantjes die we al een tijdje hadden staan. Je hoeft dus niet speciaal op zoek te gaan naar nieuwe plantjes. Kijk eerst wat je thuis nog hebt. Wie weet heeft je bananenplant of pannenkoekenplant wel net een paar nieuwe stekjes in de pot die je kan gebruiken. Zo niet, kan je succulenten en andere miniplanten bij een Belgische kweker kopen.
Benodigdheden planten terrarium DIY

Stap voor stap: zo maak je een gesloten terrarium

  1. Spoel de bokaal schoon en laat ze volledig opdrogen. Verdeel als eerste de (sier)stenen op de bodem. Eén laag is voldoende. Gebruik je ook (actieve) kool, verbrokkelde houtskool of hydrokorrels? Maak dan in het midden van de stenen een kuiltje en leg ze hierin.
     
  2. Maak de potaarde een beetje vochtig zodat de aarde lichtjes aan je vingers blijft plakken. Doe de aarde met behulp van een klein schepje, een eetlepel of een pollepel in de bokaal. Maak een laag van ongeveer 4 à 6 cm aarde.

  3. Maak met dezelfde lepel of schep een paar ondiepe kuiltjes in de aarde. Neem je plantjes erbij. Schud alle overtollige aarde rond de wortels eraf en plaats ze in de kuiltjes. Duw de aarde errond lichtjes aan zodat elke plant stevig recht staat. Geef elk plantje een paar druppels water, meer hebben ze niet nodig.

  4. Versier tot slot de vrijliggende aarde met extra siersteentjes of mos tot je het gewenste resultaat hebt. Zet voorlopig het deksel nog niet op de bokaal of fles maar laat je terrarium eerst een week luchten. Daarna mag je de bokaal of fles volledig afsluiten.

Planten terrarium vullen

De ideale plek voor je planten terrarium

Aangezien licht en warmte twee belangrijke factoren zijn, is een plek met veel indirect licht op kamertemperatuur de ideale omgeving voor je flessentuin. Hou de biosfeer ver weg van de radiator en zet de bokaal ook niet vlak achter het raam want daar zal het snel te warm worden voor je planten. Het glas van de bokaal versterkt namelijk het zonlicht waardoor je planten zouden kunnen verbranden.

Wist je dat…
… de bekendste flessentuin die van David Latimer is? Deze Brit plantte in 1960 een zaadje in een grote gistfles en gaf de plant in 1972 voor het laatst water. Sindsdien groeit de plant nog steeds in de fles en dat ziet er prachtig uit! Ontdek zijn verhaal hier. Zou de jouwe het ook zo lang volhouden? 

 

Meer over


Gerelateerde artikels