Ga naar main content
vilda-72270-echte-koekoeksbloem-lars-soerink-800-px-52799.jpg
Lars Soerink

Welke plant klinkt als een klok?

Koe-koek. Koe-koek. Je kan er je klok op gelijk zetten: de echte koekoeksbloem bloeit pas nadat de koekoek terug is gekeerd in de maand mei. Of is dat niet de reden waarom de bloem deze naam kreeg? 

Met een welluidende naam als de ‘echte koekoeksbloem’ (Silene flos-cuculi) kan je niet anders dan de aandacht trekken. Al heeft deze bloem eigenlijk al genoeg aan zijn opvallende uiterlijk. Op de lange (tot 90 cm) behaarde stengels van de echte koekoeksbloem groeien langwerpige bladeren en bloeien paarse bloemen. Heel soms zijn het witte exemplaren. De vijf onregelmatig gespleten kroonbladen geven echte koekoeksbloemen een in het oog springende look. Tot en met juli piepen ze boven de velden uit. 

Velden vol echte koekoeksbloemen in de Uitkerkse polders
Yves Adams
Velden vol echte koekoeksbloemen in de Uitkerkse polders

Afhankelijk van de weerschommelingen wagen de bloemen zich soms aan een tweede bloei van augustus tot oktober. De echte koekoeksbloem groeit in natte graslanden, veengebieden en vochtige bossen op zand-, leem- of kleigrond. 

Een naam als een klok (en natte oksels)

Over de herkomst van de soortnaam van de echte koekoeksbloem bestaan verschillende theorieën. De bloeitijd van deze bloem loopt gelijk met de terugkeer van koekoeksvogels uit het zuiden. Case closed? Toch niet. 

Wellicht is de naam eerder afkomstig van koekoeksspuug of -schuim. (Daar heb je ze weer). Lang werd gedacht dat dit schuimige goedje uit de bek van een koekoek kwam, maar eigenlijk is het afkomstig van schuimcicaden. De nimfen maken een schuimnest in de bladoksels van de echte koekoeksbloem door bellen te blazen in hun eigen afscheiding. Zo vormen de kleine spuugbeestjes een nest dat hen beschermt tegen vijanden, parasieten en uitdroging.

Meer over


Gerelateerde artikels