Ga naar main content
onzenatuur-buitenspelenenleren.jpg

Waarom buiten lesgeven een uitstekend idee is

“Organiseer zoveel mogelijk schoolactiviteiten in de buitenlucht!” Met die woorden moedigt Marc Van Ranst leerkrachten aan om in tijden van corona meer activiteiten buiten het klaslokaal te doen. De kans op verspreiding van ziektekiemen is namelijk veel kleiner als je veel tijd in de openlucht doorbrengt. Al is dat lang niet het enige voordeel van buiten lesgeven. Wij gingen te rade bij twee ervaringsdeskundigen.

In Scandinavië trekken talloze leerkrachten elke dag naar buiten om les te geven in openlucht. Naar dat voorbeeld wil viroloog Marc Van Ranst ook Belgische leerkrachten meer tijd buiten zien doorbrengen met hun leerlingen om een derde opflakkering van de coronapandemie te voorkomen. De social distancing is namelijk makkelijker te garanderen als je buiten bent.

Buiten de klasmuren valt zoveel meer te ontdekken

Behalve de gezondheid van onze (klein)kinderen een boost geven, doet de buitenlucht nog veel meer goeds. Dat ervaren bosjuf Gertie Bergmans en Eddy Smedts, directeur van openluchtschool Sint-Ludgardis, elke dag opnieuw.

“Vier jaar geleden starten we met een bosklas in het bos naast onze school” vertelt Gertie Bergmans van Kleuterschool De Beverburcht (Wurfeld). “Daar geven we zowel wiskundeles, taalles als turnles. Daarvoor gingen we ook al wekelijks of zelfs vaker naar buiten met de kinderen. Zelfs de allerkleinsten gaan tegenwoordig mee op stap in de natuur. We zien dat het een positieve invloed heeft op onze leerlingen. Ze kijken er elke keer enorm naar uit.”

Ook in openluchtschool Sint-Ludgardis waait er sinds de jaren ‘60 al elke dag een frisse bries doorheen de klas. Directeur Eddy Smedts vertelt: “Onze lokalen bevinden zich allemaal op het gelijkvloers en zijn naar het zuidoosten gericht. Op die manier maken we optimaal gebruik van zon, licht en warmte. De grote wand aan die zijde van de klaslokalen gaat ‘s morgens altijd helemaal open. Dit idee komt uit Duitsland waar kinderen uit de stad op deze manier dichter bij de natuur werden gebracht.”

onzenatuur-buitenklasinopenlucht.jpg

Minder schermtijd, meer beweegtijd

Buiten leren en spelen maakt het makkelijker om fysieke afstand te houden en het is de plek waar kinderen voluit kunnen bewegen. Tegelijkertijd bevordert het ook de sociale contacten van kinderen. “Buiten moeten kinderen zelf veel oplossingen bedenken. Ze klimmen en klauteren, versjouwen takken en verleggen constant hun eigen grenzen. Er is bovendien veel spelmateriaal beschikbaar: takken, blaadjes, etc. Zowel hun fijne motoriek maar ook sociale ontwikkeling gaan erop vooruit”, vertelt bosjuf Gertie. “Alles gebeurt ook in een ontspannen sfeer. Ik merk dat de relatie tussen de kleuters en de juffen heel anders is dan in de klas.” Een buitenklas of bosklas is dus zonder twijfel een dynamische leeromgeving waar de creativiteit van elke leerling geprikkeld wordt.

“Onze kinderen én leerkrachten zijn merkbaar minder ziek omdat ze de ganse dag frisse lucht inademen”, vertelt Eddy Smedts. “In de winter nemen we regelmatig een pauze om een dansje te doen of een rondje te lopen zodat iedereen warm blijft.” Ook bij bosjuf Gertie zijn winterse temperaturen geen excuus om niet naar buiten te gaan: “We maken een afspraak met de ouders: enkel wanneer het overdag vriest, gaan we niet altijd naar buiten. Hoewel sneeuw ook weer een leuke ervaring is voor de kinderen.”

In plaats van schermtijd genieten de kinderen hier dus van extra beweegtijd. Opmerkelijk is ook dat de ouders heel enthousiast zijn. “We merken dat ouders die vroeger hier op school hebben gezeten nu ook hun eigen kinderen hier inschrijven om te kunnen genieten van de buitenlucht.”

Buiten lesgeven: hoe begin je eraan?

Je kan op heel veel manieren de natuur betrekken in de klas. “Wij hebben in onze school ook een proeftuin waar de kinderen appels en peren kunnen plukken, we houden dieren zoals geiten, kippen en cavia’s en dichtbij liggen heel wat velden waar we regelmatig passeren.” Je hoeft dus niet meteen een buitenklas te bouwen. Begin stap voor stap raadt juf Gertie ons aan. “Naar buiten trekken met 20 leerlingen kan sommige leerkrachten afschrikken. Met de juiste afspraken hoeft het niet moeilijk te zijn.”

Meer tips vind je op de Facebookpagina van bosjuf Gertie en in dit artikel.

Meer over


Gerelateerde artikels