Ga naar main content
egel-in-pijp.jpg
Coatesy

Uitgetest: egelvoederhuisje maken

Wie ziet er nu niet graag een egel in zijn tuin rondkuieren? Jammer genoeg daalt de populatie door aanhoudende droogtes en het lager aantal insecten in onze tuinen. Daarom hebben egels in sommige periodes nood aan extra water en voedsel. Bijvoeren is dus van harte welkom maar dan wel op een verantwoorde manier. Een egelvoederhuisje kan je daarbij helpen. Hoe je dat maakt, wat en wanneer je mag voeren en hoe je je kat bij de tuinegel weghoudt, testen wij voor je uit.

Wat heb je nodig om een egelvoederhuisje te maken?

Egels eten en slapen op een verschillende plaats. Ze willen allesbehalve gestoord worden door inbrekers die ook op een lekker hapje uit zijn. Als basis voor een geschikt voederhuisje kan je gewoon een plastic opbergdoos gebruiken. Na een kort bezoekje aan het buffet, zetten egels hun dag op het gemak verder. Voor een overwinteringshuisje wordt vaker hout gebruikt omdat dat beter isoleert en ademt tijdens hun langdurige winterslaap. 

Heb je ergens nog een plastic opbergbox liggen, dan is dit hét moment om die boven te halen! Omdat die doorschijnend is, kan je gemakkelijk zien of er nog voedsel aanwezig is  zonder je tuingast eventueel te storen.

Verder heb je nog een ijzerzaag, tape, meter, enkele bakstenen, ondiepe voederbakjes en voer (zie verder) nodig.

Wat mogen egels nu eigenlijk eten?

Op het menu van de egel staan voornamelijk insecten, slakken en spinnen. En of ze daarvan genieten? Ze grommen en smakken erop los wanneer ze hun maaltijd verorberen. Helaas dalen de insectenaantallen in onze tuinen en wordt daardoor hun voedselaanbod schaarser. Door de egels op de juiste momenten aan te sterken, kunnen we hen helpen. Egels gaan liefst zo weldoorvoed mogelijk hun winterslaap in, want tijdens hun lange afwezigheid kunnen ze tot wel 40% van hun lichaamsgewicht verliezen. Daarom is het najaar het ideale moment om egels in je tuin bij te voederen. Ook wanneer ze ’s winters wakker worden of bij een late koudeprik in de lente kan een beetje extra voedsel goed van pas komen. Het is van groot belang om met mate te voederen. Een handvol katten- of hondenvoer per nacht is meer dan voldoende. In de zomer en op milde lentedagen kunnen ze echt wel hun eigen kostje bij elkaar scharrelen.

DO's & DON'ts

DO:

  • katten- of hondenvoer
  • ondiep schaaltje met vers water
  • speciaal egelvoer

DON'T:

  • te veel eten voorzien
  • geen melk want daar krijgen ze diarree van
  • geen pinda’s of pindakaas

Denk er ook eens over na om egels op een meer natuurlijke manier te helpen door een insectvriendelijke tuin met veel inheemse bloemen en planten aan te leggen. Dan is een voederhuisje helemaal overbodig.

Hoe richt je je voederhuis voor egels in?

De ingang van je voederhuisje moet ongeveer 13 x 13 cm groot zijn. Daar kunnen egels met gemak doorheen, terwijl onze honden en katten buitenspel worden gezet. Teken de afmetingen op de zijkant van de doos en gebruik een ijzerzaag om de ingang te maken. Maak de randen minder scherp door tape te plakken langs de zijkanten van de ingang.

egelvoederhuisje-1.png

De locatie van het voederhuisje

De ideale plaats voor een voederhuisje is goed beschut en in de buurt van een egelwegel. Dat is een doorgang van tuin tot tuin die je voor egels kan maken, zodat ze de gevaarlijke straat niet op moeten om zich naar de volgende tuin te begeven. Om je egelvoederhuisje af te werken plaats je het ondiepe kommetje eten en drinken op de grond met daarover je plastieken box.

Plaats het voedsel aan de achterkant van je huisje, zodat katten of honden het er niet met hun pootjes kunnen uitvissen. Het deksel van je plastieken box kan je samen met wat krantenpapier gebruiken als bodem. Dat maakt het schoonmaken eenmaal eenvoudiger! Maar een paar droge bladeren vervullen net zo goed die taak.

Je hoeft geen pijlen te zetten richting je gloednieuwe egelbuffet. Egels kunnen gigantisch goed ruiken en merken al snel waar een lekkere maaltijd op hen wacht.

Huisdieren buiten!

Om je wilde tuinbezoeker helemaal te beschermen tegen hongerige huisdieren, raden we aan om voor de ingang van het voederhuisje een smalle doorgang in een hoek van 90 graden te voorzien. Dat kan bijvoorbeeld met een haakse bocht van een afvoerbuis (diameter: ong. 13 cm), maar je kan het ook op een creatieve manier oplossen met wat recyclagemateriaal.

Wij gebruikten een paar bakstenen evenwijdig met de zijkant van het voederhuisje. Om te voorkomen dat de kat des huizes er zijn stevige lijf gewoonweg doorheen zou murwen, dekten we het geheel af met enkele zware plaatstenen

Door het voederhuisje volledig te bedekken met oude bakstenen, maakt de wind geen schijn van kans én is het huisje beter gecamoufleerd.

Wanneer de eerste egel opduikt

Merk je al een eerste gast op? Maak dan de schaaltjes en het voederhuisje regelmatig schoon met kokend water. Draag steeds  handschoenen want egels kunnen ziektes overdragen op mensen. 

Zodra er meerdere egels op bezoek komen in je egelhuisje, verhoogt het risico op onderlinge gevechten én daarmee gepaardgaande ziektes en verwondingen. Op dat moment is het beter om de egels hun eigen weg te laten gaan en het voederen af te breken. Gebruik je gezond verstand en voeder alleen bij wanneer dat echt nodig is!

header-2.jpg

Meer over


Gerelateerde artikels