Ga naar main content
egel-in-pijp.jpg
Coatesy

Uitgetest: egelvoederhuisje maken

Wie ziet er nu niet graag een egel in zijn tuin rondkuieren? Jammer genoeg daalt de populatie door aanhoudende droogtes en het lager aantal insecten in onze tuinen. Daarom hebben egels in sommige periodes nood aan extra water en voedsel. Bijvoeren is dus van harte welkom maar dan wel op een verantwoorde manier. Een egelvoederhuisje kan je daarbij helpen. Hoe je dat maakt, wat en wanneer je mag voeren en hoe je je kat bij de tuinegel weghoudt, testen wij voor je uit.

Wat heb je nodig om een egelvoederhuisje te maken?

Egels eten en slapen op een verschillende plaats. Ze willen allesbehalve gestoord worden door inbrekers die ook op een lekker hapje uit zijn. Als basis voor een geschikt voederhuisje kan je gewoon een plastic opbergdoos gebruiken. Na een kort bezoekje aan het buffet, zetten egels hun dag op het gemak verder. Voor een overwinteringshuisje wordt vaker hout gebruikt omdat dat beter isoleert en ademt tijdens hun langdurige winterslaap. 

Heb je ergens nog een plastic opbergbox liggen, dan is dit hét moment om die boven te halen! Omdat die doorschijnend is, kan je gemakkelijk zien of er nog voedsel aanwezig is  zonder je tuingast eventueel te storen.

Verder heb je nog een ijzerzaag, tape, meter, enkele bakstenen, ondiepe voederbakjes en voer (zie verder) nodig.

Wat mogen egels nu eigenlijk eten?

Op het menu van de egel staan voornamelijk insecten, slakken en spinnen. En of ze daarvan genieten? Ze grommen en smakken erop los wanneer ze hun maaltijd verorberen. Helaas dalen de insectenaantallen in onze tuinen en wordt daardoor hun voedselaanbod schaarser. Door de egels op de juiste momenten aan te sterken, kunnen we hen helpen. Egels gaan liefst zo weldoorvoed mogelijk hun winterslaap in, want tijdens hun lange afwezigheid kunnen ze tot wel 40% van hun lichaamsgewicht verliezen. Daarom is het najaar het ideale moment om egels in je tuin bij te voederen. Ook wanneer ze ’s winters wakker worden of bij een late koudeprik in de lente kan een beetje extra voedsel goed van pas komen. Het is van groot belang om met mate te voederen. Een handvol katten- of hondenvoer per nacht is meer dan voldoende. In de zomer en op milde lentedagen kunnen ze echt wel hun eigen kostje bij elkaar scharrelen.

DO's & DON'ts

DO:

  • katten- of hondenvoer
  • ondiep schaaltje met vers water
  • speciaal egelvoer

DON'T:

  • te veel eten voorzien
  • geen melk want daar krijgen ze diarree van
  • geen pinda’s of pindakaas

Premium egel krachtvoer (600g)
Premium egel krachtvoer (600g)

Ontdek ons speciaal samengestelde recept om egels te helpen tijdens hun cruciale winterslaapperiode! Tijdens deze rustperiode kunnen egels tot wel 40% van hun lichaamsvet verliezen. Ons doel is om hen te ondersteunen met een voedzame maaltijd die hen op krachten brengt voor het aanstaande broedseizoen.

Dit unieke recept, verwerkt in handige koekjes, biedt egels een gebalanceerde voeding, essentieel wanneer hun natuurlijke voedselbronnen zoals wormen, kevers en slakken schaars zijn.

 

Bio-paté egelvoer
Egelvoer

De spijsvertering van egels is ingericht op de vertering van insecten en vlees. Bio-Paté voor egels is een vochtrijke voeding en bevat biologisch vlees. Deze licht verteerbare voeding wordt zeer graag gegeten door onze actieve stekelige vriendjes. Verwijder de folie van het kuipje en serveer direct! Bio-Paté bevat: vlees* en dierlijke bijproducten* (kip* 4%, kalkoen* 4%), mineralen, plantaardige bijproducten. (* afkomstig van gecertificeerde biologische productie). 

Egelschaal Myrte
Egelschaal Myrte

Ontdek dit unieke keramische voederbakje, liefdevol ontworpen voor egels. Een schattig schaaltje, versierd met prachtige en herkenbare tekeningen van Myrte, met levendige en kleurrijke ontwerpen. Geef je tuin een vleugje schoonheid terwijl je deze doelgerichte en stijlvolle toevoeging gebruikt om egels te verwelkomen.

Denk er ook eens over na om egels op een meer natuurlijke manier te helpen door een insectvriendelijke tuin met veel inheemse bloemen en planten aan te leggen. Dan is een voederhuisje helemaal overbodig.

Hoe richt je je voederhuis voor egels in?

De ingang van je voederhuisje moet ongeveer 13 x 13 cm groot zijn. Daar kunnen egels met gemak doorheen, terwijl onze honden en katten buitenspel worden gezet. Teken de afmetingen op de zijkant van de doos en gebruik een ijzerzaag om de ingang te maken. Maak de randen minder scherp door tape te plakken langs de zijkanten van de ingang.

egelvoederhuisje-1.png

De locatie van het voederhuisje

De ideale plaats voor een voederhuisje is goed beschut en in de buurt van een egelwegel. Dat is een doorgang van tuin tot tuin die je voor egels kan maken, zodat ze de gevaarlijke straat niet op moeten om zich naar de volgende tuin te begeven. Om je egelvoederhuisje af te werken plaats je het ondiepe kommetje eten en drinken op de grond met daarover je plastieken box.

Plaats het voedsel aan de achterkant van je huisje, zodat katten of honden het er niet met hun pootjes kunnen uitvissen. Het deksel van je plastieken box kan je samen met wat krantenpapier gebruiken als bodem. Dat maakt het schoonmaken eenmaal eenvoudiger! Maar een paar droge bladeren vervullen net zo goed die taak.

Egelhuis Deluxe XXL
Egelhuis Deluxe XXL

Ontdek het Egelhuis – Deluxe XXL: dé ultieme schuilplaats voor deze betoverende tuinbewoners, ontwikkeld door onze eigen natuurdeskundigen. Bescherm deze charmante egels en bied ze een veilige haven voor nestelen en overwinteren.

Dit buitengewone huis is doordrenkt met zorgvuldig ontworpen details, perfect voor het voorplantingsseizoen en de winterslaap van deze kwetsbare diertjes. Met een afmeting op maat gemaakte ingang, biedt het een veilige doorgang voor zwangere egels en houdt het potentiële roofdieren buiten. Zelfs de lange toegangstunnel dient als afschrikmiddel voor indringers.

Je hoeft geen pijlen te zetten richting je gloednieuwe egelbuffet. Egels kunnen gigantisch goed ruiken en merken al snel waar een lekkere maaltijd op hen wacht.

Huisdieren buiten!

Om je wilde tuinbezoeker helemaal te beschermen tegen hongerige huisdieren, raden we aan om voor de ingang van het voederhuisje een smalle doorgang in een hoek van 90 graden te voorzien. Dat kan bijvoorbeeld met een haakse bocht van een afvoerbuis (diameter: ong. 13 cm), maar je kan het ook op een creatieve manier oplossen met wat recyclagemateriaal.

Wij gebruikten een paar bakstenen evenwijdig met de zijkant van het voederhuisje. Om te voorkomen dat de kat des huizes er zijn stevige lijf gewoonweg doorheen zou murwen, dekten we het geheel af met enkele zware plaatstenen

Door het voederhuisje volledig te bedekken met oude bakstenen, maakt de wind geen schijn van kans én is het huisje beter gecamoufleerd.

Wanneer de eerste egel opduikt

Merk je al een eerste gast op? Maak dan de schaaltjes en het voederhuisje regelmatig schoon met kokend water. Draag steeds  handschoenen want egels kunnen ziektes overdragen op mensen. 

Zodra er meerdere egels op bezoek komen in je egelhuisje, verhoogt het risico op onderlinge gevechten én daarmee gepaardgaande ziektes en verwondingen. Op dat moment is het beter om de egels hun eigen weg te laten gaan en het voederen af te breken. Gebruik je gezond verstand en voeder alleen bij wanneer dat echt nodig is!

header-2.jpg

Meer over


Gerelateerde artikels