Ga naar main content
athena-noctua-gespiegeld.jpg

Superpower sunday: Uil heeft hyperelastische nek

We herkennen de uil aan zijn grote starende ogen die je voortdurend in de gaten lijken te houden. Dat is best mogelijk, want met zijn extreem beweeglijke hals heeft deze roofvogel alles gezien!

De mens heeft 7 nekwervels; uilen, van de kleine steenuil tot de reuzengrote oehoe, hebben er maar liefst 14. Zo kunnen ze hun kop tot wel 270° (ofwel drie kwartslagen) draaien: naar links en rechts, maar ook loodrecht naar omhoog en omlaag. Zo’n elastische nek is niet alleen mooi meegenomen, het is ook een must voor het leven van onze uil. Zijn reusachtige ogen zitten namelijk onbeweeglijk vast in hun buisvormige oogkassen.

Wetenschappers zochten jarenlang naar een verklaring voor deze bijzondere gave en die is er nu ook. De halsslagaders van uilen hebben zich op zo’n manier aangepast dat de bloedtoevoer naar de hersenen niet onderbroken wordt, zelfs niet op maximale draaiing. Onderaan de schedel kan er een voorraad bloed aangelegd worden dankzij slagaders die geweldig wijd uitzetten. Daarbij komt nog eens dat de hoofdslagaders in het midden van de hals liggen, waardoor ze minder moeten uitrekken. Geen geheimen voor deze allesziener dus!

Meer over


Gerelateerde artikels