Ga naar main content
shutterstock-565927609.jpg

Superpower sunday: Sneeuwvlo wordt hitsig bij barre temperaturen

De meeste insecten overleven de herfst niet. Doen ze dat wel, dan brengen ze hun winter door in de gedaante van een eitje, larve of pop. De kleine sneeuwvlo is echter een geval apart, want hij gaat net op zoek naar een partner tijdens de koudste periode van het jaar.

De sneeuwvlo, ook wel sneeuwspringer genoemd, mag zich officieel lid noemen van het selecte clubje winterinsecten. Het 4 mm grote beestje springt actief in het rond van oktober tot maart, putje winter dus. Koude dagen schrikken hem niet af om een partner te zoeken, ook al rust hij bij temperaturen onder het vriespunt toch liever uit om dan later zijn zoektocht verder te zetten. Hoe de sneeuwvlo zo gemakkelijk in de kou kan overleven, heeft hij allemaal te danken aan zijn biologie. Zijn lichaamssappen zijn namelijk voorzien van een soort antivries dat ervoor zorgt dat het beestje niet doodvriest. Daarnaast zorgt zijn donkere kleur ervoor dat hij zich snel kan opwarmen.

Hoewel sneeuwspringers overleven in de winter op een koud kunstje doen lijken, zijn hun larven een andere levensstijl gewoon. Zij brengen hun tijd diep onder de grond door, waar de temperaturen snel oplopen tot meer dan 30°C. Zo bewijzen deze diertjes nog maar eens dat we best het onverwachte verwachten van onze natuur.

Meer over


Gerelateerde artikels