Ga naar main content
mieren-quiz.jpg

Superpower sunday: Mieren staan nooit in de file

De ultieme superkracht die alle Belgen stiekem benijden: mieren lijken nooit last te hebben van een spitsuur. Een bijzonder onvanzelfsprekende gave als je je bedenkt dat ze met duizenden in één mierennest leven.

Een onderzoek naar het wegennet van de zwartrugbosmier toonde aan dat mieren nooit in de file staan aan te schuiven. We wisten al langer dat het harde werkers waren, maar nu blijken ze ook nog eens hun infrastructuur op een efficiënte manier te gebruiken. Hun snelwegen, die het nest met de voedselbron verbinden, worden geregeld overspoeld met golven aan nieuwe mieren en toch is er nooit sprake van filevorming. Hun geheim? Ze houden rekening met 3 factoren: met hoeveel ze op de baan zijn, hun snelheid en op welke manier de wegen gebruikt worden. Dankzij hun ingenieus inschattingsvermogen beseffen mieren dat ze op drukke momenten beter sneller lopen om zo tijdig hun werk af te hebben. Het is dan ook heel handig om in een wereld zonder snelheidslimieten te leven.

De mieren passen ook hun posities aan naargelang de drukte. Is het rustig, dan lopen ze keurig op een lijn. Wordt het drukker, dan worden de spitsstroken geopend. Op die manier benutten ze de volledige breedte van hun snelwegen. Zo is iedereen op tijd zonder dat er ook maar één mier moet overwerken.

Meer over


Gerelateerde artikels