Huisspin eet langpootmug
Spinnen in huis: waarom je achtpotige huisdieren liever rijk dan kwijt bent
In september start het spinnenseizoen. Huiver je alleen al bij de gedachte? Eigenlijk zijn we deze achtpotige huisdieren liever rijk dan kwijt, ondanks de talloze vooroordelen en misverstanden over spinnen die circuleren. Is het dan niet waar dat we soms spinnen inslikken in onze slaap? Klopt het dat ze tijdens de herfst massaal naar binnen komen? En hoe komen ze dan écht in ons bad of douchehokje terecht? Onze Natuur onderzocht de zin en onzin van zes courante hersenspinsels.
1. Jaarlijks slikken we acht spinnen in tijdens onze slaap
Niet waar
Dit is wellicht de grootste spinnenfabel die de ronde doet. Het verhaal dat we elk jaar 8 spinnen opeten in onze slaap werd in de jaren 90 door een Engelse columniste bij wijze van experiment de wereld ingestuurd. Ze wilde bewijzen hoe snel mensen feiten voor waar aannemen zonder ze te dubbelchecken. Missie geslaagd, maar het verhaal werd gretig gedeeld en ging zijn eigen leven leiden.
Als je iets van spinnen kent, kan je deze mythe eenvoudig ontkrachten. Spinnen zijn namelijk koudbloedige beestjes die de omgevingstemperatuur aannemen. Een slaapkamer van 16 graden is ideaal voor spinnen. Een menselijk lichaam, zo’n 36 graden, voelt dus aan als een hete kookplaat en onze mond als een brandende vulkaan waar een spin liever ver van wegblijft.
Daarnaast hebben spinnen ook zintuighaartjes waarmee ze onze huid kunnen proeven en ruiken. Je kan dus met een gerust hart gaan slapen: spinnen zullen nooit vrijwillig je mond inkruipen.
2. Vanaf de herfst zijn er meer spinnen
Niet waar
In de herfst start het spinnenseizoen. Niet omdat er dan veel meer spinnen zijn, wel omdat ze meer zichtbaar zijn, met name de mannelijke huisspinnen. Rond september-oktober zijn de mannetjes volgroeid en volwassen. Ze worden actief en starten hun zoektocht naar een geschikt vrouwtje om mee te paren. Dus voor alle duidelijkheid: spinnen zitten het hele jaar in je huis. Met velen. In een normaal onderhouden huis wonen al snel 1.000 à 2.000 spinnen, maardaarvan zie je de meesten nooit. Overdag verstoppen huisspinnen zich tussen spleten, achter plinten en meubels, in de kelder of op zolder. Enkel ‘s nachts komen ze tevoorschijn om prooien te vangen.
3. Spinnen zijn geen insecten
Waar
Spinnen zijn geen insecten. Ze behoren tot de spinachtigen (Arachnida) samen met mijten, teken, hooiwagens en schorpioenen. Er zijn nog meer kenmerken waarmee ze zich onderscheiden van insecten:
-
Een insectenlichaam is drieledig, het lichaam van een spin bestaat uit twee delen.
-
Insecten hebben twee ogen terwijl spinnen zes of acht ogen tellen.
- Spinnen wandelen op vier paar poten, het gros van de insecten moet het met drie keer twee poten doen.
4. Huisspinnen trekken andere insecten aan
Niet waar
Spinnen zijn de oplossing als je minder insecten in huis wil. ‘s Nachts eten huisspinnen massa’s muggen en vliegen op. De insecten gaan dus vlotjes binnen, en toch zijn spinnen geen rasechte carnivoren. Het dieet van onze achtpotige vrienden bestaat ook voor 25% uit schimmels en stuifmeel.
5. Spinnen komen via afvoerbuizen in de badkuip of gootsteen terecht
Niet waar
Dat spinnen zich verstoppen en verplaatsen in de riolering is niet waar. Hoe komen ze dan in je badkuip of gootsteen terecht? Spinnen zoeken vocht op. Dat komt omdat de meeste huisspinnen oorspronkelijkgrotbewoners waren. Bovendien komt een hoge vochtigheidsgraad hun web ten goede. Een spin voelt zich dus meteen thuis in een vochtige kelder, keuken of badkamer. En ja, af en toe sukkelt er eentje de badkuip in. De kans is trouwens groot dat de achtergebleven spin een mannetje is die op liefdesjacht was. Zijn eindbestemming? De afvoer.
6. Spinnen(beten) zijn gevaarlijk voor mensen
Niet waar
Rode, jeukende bultjes? Geef de schuld niet aan spinnen. Onze inheemse soorten zijn normaal gezien geen bijtertjes. Als ze toch toehappen, weet dan dat hun beten ook niet gevaarlijk zijn. Er zijn maar weinig spinnensoorten in ons land die überhaupt door de menselijke huid kúnnen bijten. Grotere wielwebspinnen zoals de kruisspin bijvoorbeeld. Ook de waterspin en de grote spoorspin bijten, maar brengen geen schade toe. Tenzij je allergisch bent, ervaar je hoogstens wat jeuk, een zwelling of lichte koorts.
Leestip
Spinnenkenner Koen van Keer schreef al heel wat boeiende boeken over spinnen. In het boek ‘In de herfst komen ze binnen. Zin en onzin over spinnen’ vulde hij 144 pagina’s met nog veel meer feiten en fabels over spinnen.