Ga naar main content
kerkzesoog-in-bad.jpeg

Spinnen in bad: waar komen ze vandaan?

Spinnenliefhebbers zijn nog altijd sterk ondervertegenwoordigd in ons land. En toch blijkt die afkeer niet wederzijds: heel wat spinnen zoeken net graag onze huizen op. Misschien belandt er wel regelmatig eentje in jouw badkuip en vraag je je af of het écht waar is dat ze zich via de afvoerbuizen toegang tot jouw hermetisch afgesloten woning heeft verschaft. Sommige mensen draaien hun badstop om die reden zelfs permanent dicht! 

Tevergeefs, want zelfs met die extra voorzorgsmaatregel voorkom je niet dat een onfortuinlijke spin in jouw stukje porseleinen wellness komt vast te zitten. Geen spin is immers bereid om met gevaar voor eigen leven de u-vormige, met water gevulde sifon onder jouw bad te trotseren. Uitgezonderd de waterspin misschien, maar die heeft dan weer hoegenaamd geen interesse in een verblijf in jouw badkamer. 

Wat zoeken spinnen in jouw badkamer?

Vooral de gewone huisspin trekt zich vaak terug in badkamers en kelders. Waarom? Ze houdt van het vochtige klimaat dat allerlei insecten aantrekt. Elke avond weeft ze een nieuw trechterweb om ‘s nachts allerlei kleine beestjes uit de lucht te plukken. Dat lees je goed: spinnen bestrijden ongedierte in jouw huis! 

Heb je toch liever dat deze vredelievende spin het niet tot bewaker van jouw badkamer schopt? Dan helpt het om goed te verluchten en om kieren goed af te dichten op momenten dat ramen en deuren wél gesloten zijn – al is het waarschijnlijk onmogelijk om je huis helemaal spinnenproof te maken. Er zouden ook huis-, tuin- en keukengeurtjes zijn die spinnen op een afstand houden, zoals munt en citrus. Of die ook echt werken, kan je best eens zelf uitproberen. 

spin-in-bad.jpeg

Wat te doen met een spin in je badkuip?

Een spin die per toeval in jouw bad terechtgekomen is, voelt zich waarschijnlijk even ontredderd als jij bij haar ontdekking. Ze kan immers geen kant meer uit: de badwanden zijn zo glad dat ze er geen grip op krijgt en in de afvoer verspert sifonwater haar uitweg. Een badspin kan dus niet anders dan haar lot onder acht ogen zien. En hopen op een vredelievende interventie van haar huiseigenaar. 

Die spin heeft er helemaal niet om gevraagd om gevangen te zitten in jouw bad, er bestaat dus geen enkele goede reden om haar daarvoor te straffen. Bedwing dus je drang om haar door de afvoer te spoelen: een traumatische ervaring voor de spin aangezien het makkelijk enkele uren kan duren voor ze uiteindelijk sterft door verdrinking. Als dat al gebeurt, want met haar lichte gestalte kan het zomaar zijn dat ze op het water blijft drijven en later weer tevoorschijn komt gekropen. En dan ben je terug bij af. 

Help haar liever een handje om zich weer vrij te kunnen bewegen in jouw huis – als je zo’n privé-muggenvanger ziet zitten tenminste. Je kan haar ook verplaatsen naar een meer geschikte plek in je omgeving. Zet haar liever niet buiten, want dan zoekt ze zich meteen weer een weg naar binnen. Kies liever voor de schuur of de garage, waar ze zich naar hartenlust nuttig kan maken zonder jou te storen. 

Maar hoe dan? Sommige mensen nemen zo’n spin gewoon in de hand, maar als je je weg naar dit artikel gevonden hebt, is je spinnenangst vermoedelijk een tikje te groot voor zo’n heldendaad. Misschien bezorgt zelfs de aloude glas-met-stukje-karton truc jou teveel kopzorgen. Dan komt een handdoek goed van pas: drapeer die zorgvuldig over de rand van het bad, zodat de spin voldoende houvast krijgt om zich uit de voeten te maken zonder dat jij haar recht in de ogen hoeft te kijken. En ja, dan zit die spin nog steeds in jouw huis, maar dat is niet zo erg. Van al die andere spinnen die zich wél goed verstoppen, heb je toch ook geen last? 

Meer over


Gerelateerde artikels