Ga naar main content
havik.png

Spektakel, unieke beelden en herkenbaarheid: dit zijn jullie favoriete scènes

We vroegen aan 250 bioscoopgangers van welke beelden uit ‘Onze Natuur, De Film’ ze het meest genoten hebben. Benieuwd naar de verrassende resultaten? Lees snel verder! 

Op de 3de plaats: de lievelingen van groot en klein

Het is niet al spektakel wat de klok slaat in ‘Onze Natuur, De Film’. Er zitten ook heel wat soorten in die velen als ‘banaal’ zouden bestempelen. Toch raken ze een gevoelige snaar bij veel bioscoopgangers. Zoals de eekhoorns – met het guitige vrouwtje ‘Oortje’ in de hoofdrol – en het stekelbaarsmannetje dat met de grootste overgave aan zijn nest bouwt. Ze delen de derde plaats in onze poll en tonen daarmee aan dat het niet altijd groter, beter, sneller hoeft te zijn om indruk te maken.

De stekelbaars heeft zijn populariteit misschien wel te danken aan een vleugje nostalgie – een emotie die niet zelden een loopje neemt met onze voorkeuren. Wie heeft er als kind geen stekelbaarsjes gevangen, om ze na een kortverblijf in een DIY-aquarium weer hoopvol vrij te laten? En wie had ooit gedacht dat datzelfde, onooglijke visje zo’n toegewijde vadergevoelens cultiveerde?

Over naar Oortje en co, die moesten het vermoedelijk hebben van een combinatie aan schattigheid en nabijheid. Eekhoorns in de tuin, het park of het bos hebben we allemaal al eens gezien, maar een blik in hun nest? Dat zorgt gegarandeerd voor de nodige ‘oohs’ en ‘aahs’ in de bioscoopzaal. 

stekelbaars-en-eekhoorn.png

Op de 2de plaats: nooit eerder vertoonde beelden

Dat een spin met de tweede plaats zou gaan lopen, is een nog straffere prestatie. Oké, we hebben het dan misschien wel over de allermooiste spin ter wereld – met het roodfluwelen lieveheersbeestjespak van het mannetje – maar het blijft een achtpoter waarvoor de meeste arachnofoben liever een blokje omgaan. Maar de lentevuurspin uit ‘Onze Natuur, De Film’ heeft dan ook heel wat troeven in de aanbieding die haar een terechte podiumplaats hebben bezorgd. Niet in het minst omdat de beelden van dit spinnetje – meerbepaald de vechtscène tussen twee mannetjes én de paring in het hol van een vrouwtje – nooit eerder gefilmd zijn eender waar ter wereld. Zot hé! Dat deze spinnen zo zeldzaam zijn dat ze slechts op enkele geïsoleerde plekken in ons land voorkomen (in de draaiperiode was alleen een populatie in het Limburgse Lommel gekend onder natuurliefhebbers) draagt nog bij aan het mysterie. Dat in combinatie met het gruwelijke sausje van ‘suspense’ dat over de vrijscène hangt, doet de prachtige lentevuurspin op een mooie tweede plaats belanden. 

lentevuurspin.png

Op de 1ste plaats: spektakel van de bovenste plank

Er zijn nog zekerheden: de Belgische bioscoopganger houdt van actie! De scène van de havik op jacht naar een ‘tuuuuuut’ (dat houden we nog even geheim voor wie de film nog moet zien) is er een waarvoor je op het puntje van je stoel gaat zitten. Een unieke cocktail van snelheid, gratie en doeltreffendheid geven de havik alles wat een actieheld nodig heeft. In combinatie met camerastandpunten die niets aan de verbeelding overlaten, komen de rauwe beelden nog harder binnen: om van te smullen! Geen andere scène die de survivalmentaliteit van onze wilde dieren beter in de verf zet. Dit is ‘Onze Natuur’ van de bovenste plank. Applaus voor de havik, de terechte winnaar van onze populariteitspoll! 

havik.png

Meer over


Gerelateerde artikels