Ga naar main content
slangenarend-met-adder-in-bek.jpg

Slangenarend duikt na jaar afwezigheid weer op in onze heidegebieden

Momenteel staan onze heidegebieden prachtig in bloei, maar je kan er dezer dagen nog meer natuurschoon bewonderen: de slangenarend! Onder andere aan het Groot Schietveld in Brecht is deze majestueuze roofvogel weer opgedoken na een jaar afwezigheid. Hij is verlekkerd op slangen maar ook andere amfibieën en reptielen, faunasoorten die maar al te graag op onze heideterreinen vertoeven. “Dit gebied is een gedekte tafel voor deze zomergasten” aldus boswachter Harry Thys.

Met al meer dan 70 waarnemingen op de teller deze zomer kunnen we wel zeggen dat België opnieuw de favoriete zomerbestemming van veel jonge slangenarenden is. Onder andere aan het Groot Schietveld in Brecht zijn ze dit jaar tijdens de zomermaanden regelmatig in actie te zien. “Tot voor enkele jaren bleef het verspreidingsgebied van deze vogel beperkt tot Midden- en Zuid-Frankrijk. Mogelijks zitten de klimaatverandering en de steeds warmere zomers er ook voor iets tussen”, vertelt boswachter Harry Thys het gebied van het Groot Schietveld door en door kent. “Een andere indicator voor deze klimaatverandering is de brandgevoelige periode op onze heideterreinen die vroeger begint en ook langer aanhoudt.”

Slangenarend boven het Groot Schietveld (Foto: Leo Raats via Waarnemingen.be)
Leo Raats via Waarnemingen.be

Jonge slangenarenden verleggen hun grenzen

De slangenarenden die je bij ons kan spotten zijn nog jong. “Volgens kenners gaat het in de meerderheid van de gevallen om juveniele vogels die letterlijk hun horizonten verkennen. Deze vogels blijven soms wekenlang in hetzelfde gebied pleisteren maar zijn nog niet geslachtsrijp en broeden dus nog niet.”

Waarom zoeken ze precies heidegebieden zoals het Groot Schietveld op? Zulke heidegebieden zijn een trekpleister voor amfibieën en reptielen, hun favoriete hapjes. “Het Groot Schietveld is een gebied met grote dichtheden van o.a. adders en levendbarende hagedissen. Een gedekte tafel voor onze zomergasten dus” besluit boswachter Harry Thys.

Voor wie zelf een kijkje wil nemen: het Groot Schietveld (militair domein) is strikt ontoegankelijk. Je kan wel terecht in de vallei van de Ziepbeek (ook Zijpbeek) in het Limburgse Rekem om de slangenarend zelf eens van dichtbij te zien.

Slangenarend op een tak in de Ziepbeekvallei bij Rekem (Foto: vd Berg via Waarnemingen.be)
vd Berg via Waarnemingen.be

Meer over


Gerelateerde artikels