Reddingsactie #2: Insectencafé
De toenemende droogte in onze zomers veroorzaakt veel slachtoffers. Sommige insecten zijn extra kwetsbaar. BNP Paribas Fortis roept je op om hen wat te drinken aan te bieden op warme dagen, zo hebben ze meer kansen om te overleven. Wanneer iedereen dat doet, zullen insecten minder snel in de problemen komen en kunnen ze blijven bestaan in een veranderend klimaat.
Jouw opdracht:
- Open een café en richt een plekje in waar verschillende insecten kunnen langskomen om iets te drinken.
- Deze opdracht is geslaagd wanneer je je eigen insectencafé hebt geopend en drie verschillende soorten gasten hebt ontvangen.
Welk interieur heeft je café nodig?
Location is everything: ten eerste kan het handig zijn als je café in de juiste buurt ligt. We haalden al vaak aan dat bloemen met hun nectar een lekker hapje zijn voor de zoetekauwen. Ieder insect heeft wel zijn favoriet en hier kan je rekening mee houden als je nieuwe bloemen zaait. Denk er ook aan dat deze bloemen, en bij uitbreiding alle planten, inheems zijn. Laat ook maar het gras groeien.
Daarnaast moeten de insecten zich ook veilig voelen in jouw tuin. Zorg dus voor genoeg beschutting. Zo zijn stenen altijd geliefd om rond of onder te gaan zitten. Ook een stuk hout of hoop takken zal onder veel insecten worden gewaardeerd: een stevig pluspunt op je review.
En dan nu het café zelf, natuurlijk! Vul een ondiepe schaal met allerlei stenen, groot en klein. Wissel hogere stukjes af met lage plekjes. Vul de schaal nu met water, op zo'n manier dat de hoogste stenen boven het wateroppervlak uit steken. Zo kunnen al jouw zespotige tuinbezoekers veilig drinken met stevige 'grond' onder de voeten. En wanneer er wat water verdampt, komen er nieuwe zitplekjes tevoorschijn!
Welke gasten kan je verwachten?
Insecten zijn met hun miljoen aantal soorten de grootste en meest soortenrijke groep onder de dieren. Het zijn dieren die je letterlijk overal tegenkomt en ze kunnen dan ook niet ontbreken bij deze challenges, al kunnen we ze lang niet allemaal belichten. Insecten zijn een een nodige schakel in het ecosysteem, want ze zijn voedsel voor velen en helpen vaak ook mee aan de bestuiving van planten. Insecten vertegenwoordigen op het land wel zo’n 75 procent van de biodiversiteit. Ze zijn met andere woorden broodnodig.
Kevers
Kevers zijn nuttige dieren voor de natuur die bloemen bestuiven en afval opruimen. Daarnaast vormen ze zelf ook een lekker hapje voor andere dieren. Een echt keverbuffet is zeer divers, want er bestaan zowel herbivoren, carnivoren en omnivoren onder de kevers. De vegetarische kevers zijn het talrijkst. Sommige kevers zijn houteters, al hebben ze vaak een heel andere voorkeur. Sommigen eten liever ‘verse’ dode bomen, terwijl anderen liever bomen hebben die reeds enkele jaren dood zijn. Het vliegend hert, de grootste kever van bij ons, eet dan weer liever enkel hout aangetast door witrotschimmels.
Kan jij de meikever, junikever en julikever uit elkaar halen?
- Deze verschillende kevers lijken op elkaar, maar zijn niet hetzelfde. Als je ze niet meteen herkent, kan je ook nadenken over de datum waarop je ze zag. Ze zijn namelijk vernoemd naar de periode waarin ze verpoppen en uit hun ‘nest’ in de bodem komen.
- De kevers voeden zich met bladeren van verschillende struiken en bomen. De larven die in de grond zitten voeden zich met wortels van grassen en planten. De meikever en de junikever geven de voorkeur aan loofbomen zoals zomereik, beuk en haagbeuk. De julikever eet dan weer liever dennennaalden.
Mieren
De maar liefst 76 verschillende soorten mieren in ons land behoren tot de familie van de vliesvleugeligen. Dat kan misschien wat verwarrend zijn want mieren hebben meestal geen vleugels meer omdat deze hinderlijk zijn voor hun leven op of onder de grond - tijdens de voortplanting verschijnen er trouwens plots wél mieren met vleugels. We hadden het in Nachtchallenge #4 al over de verluchting van de ondergrond door regenwormen, maar wist je dat mieren hier nog beter in zijn? Mensen willen vaak mierennesten verdelgen in hun tuin, maar dat is tevergeefs want de oude mieren zullen na verloop van tijd gewoon terugkeren.
Tip: heb je last van mieren in je keuken? Dan kan je ze verjagen door deze dingen bij de opening te leggen: tafelzout, komkommer, koperen munten of knoflook.
Spinnen
Veel mensen komen liever geen spinnen tegen, maar toch zijn deze beestjes het bewijs dat jouw tuin of terras een leefbare omgeving is voor allerlei dieren. Daarenboven bestaan er verschillende soorten en kan je de volgende keer in plaats van weg te springen beter eens dichterbij gaan kijken met welke spin je te maken hebt. Misschien word je wel een echte spinnenspotter! De diertjes zullen je niets doen want ze zijn banger van jou dan jij van hen.
Tip: Ook Onze Natuur is fan van spinnen. Ontdek interessante info over minuscule vliegende spinnen, maar ook over de zeldzame lentevuurspin.
Oorworm
Nu heb je misschien nog geen liefde voor dit beestje, maar dat komt wel. Hoewel oorwormen er wat angstaanjagend uitzien met de ‘knijptang’ op hun achtereinde hoef je niet bang te zijn dat ze in je oor zullen kruipen. Dit insect eet liever kleine diertjes zoals bladluizen en mijten, maar ook de eitjes van andere insecten worden gesmaakt. De oorworm is ook een belangrijke opruimer van dode planten en dieren. Hij kan je trouwens ook helpen in de tuin waar hij een bestrijder is van plaaginsecten zoals bladluis.
Tip: reserveer een speciaal plekje voor de oorworm in je tuin. Vul een bloempot met stro en zet die ondersteboven neer. Vergeet niet om een takje onder de rand te steken om de oorworm binnen te laten.