Ga naar main content
img-9363.JPG
ANB

Park Vordenstein wint opnieuw internationale prijs voor duurzaam parkbeheer

Aandacht voor biodiversiteit, ziektes en plagen voorkomen op natuurlijke wijze, een ban op sproeimiddelen … Wat vroeger een hoog ‘geitenwollensokkengehalte’ kende, wordt gelukkig meer en meer gemeengoed. De beheerders van Park Vordenstein gaan zelfs nog een tikkeltje verder door volop in te zetten op het menselijke aspect, een schakel die nog wel eens vergeten wordt wanneer we het over duurzaamheid hebben. Reden genoeg om de groene vlag te hijsen: dit jaar gaan ze opnieuw met een ‘Green Flag Award’ aan de haal!

Duurzaam parkbeheer als vanzelfsprekendheid

Boswachter Wouter Huygens is alvast apetrots op de internationale erkenning die het park in Schoten voor het tweede jaar op rij krijgt. “Nochtans moet ik eerlijk zeggen dat we weinig extra inspanning moesten verrichten om in aanmerking te komen voor de award. We trekken hier al jarenlang de duurzame kaart, zowel op ecologisch als maatschappelijk vlak. Dat laatste is trouwens één van onze grootste troeven: we hebben een sterke vrijwilligerswerking opgebouwd waarmee we de buurt écht betrekken bij dit project. Hoewel we dus al goed op weg waren, leverde de beoordeling door een internationale jury ons ook interessante feedback op. We zijn daar dankbaar mee aan de slag gegaan en hebben o.a. de bewegwijzering verbeterd en een speels aanbod voor kinderen uitgewerkt in de tuin.”

Wachtlijst voor vrijwilligers

De motor die die betrokkenheid draaiende houdt, is zonder twijfel Dirk Vanhimbeeck. Hij is niet alleen beheerder van de oranjerietuin in het park, maar stuurt ook een groep bijzonder gemotiveerde vrijwilligers aan: “Sinds de coronacrisis kunnen we slechts 8 mensen tegelijk aan het werk zetten, terwijl er zich voordien soms meer dan 12 vrijwilligers op één dag aanmeldden. Ik heb zelfs een wachtlijst voor nieuwe vrijwilligers moeten opstellen. Pas wanneer er een plekje vrijkomt, komt er een nieuweling bij.”

Dat de plekjes om te helpen zo gegeerd zijn, heeft niet alleen te maken met de inspirerende omgeving, vertelt Dirk: “Natuurlijk komen mensen hier graag. Het is een welkome vlucht vanuit de stad naar het groen, waar je dan ook nog eens nuttig en dankbaar werk kan verrichten. De inspanningen van het team worden enorm geapprecieerd door de wandelaars, die dagelijks een praatje slaan met de vrijwilligers en ondertussen met complimentjes strooien. Daarnaast is het ook een een hechte vriendenkring waarin sociaal contact centraal staat. De hele groep kijkt uit naar de gezamenlijke lunch ‘s middags. Er wordt ook bijna dagelijks getrakteerd met taart of pannenkoeken, wat de positieve sfeer alleen maar ten goede komt.

Nieuwe dingen creëren

Met 35 à 40 vaste vrijwilligers én een wachtlijst, kan je gerust van een succesformule spreken. Al kan Dirk zich tijden herinneren waarin dat helemaal niet zo was: “Zes jaar geleden gingen er stemmen op om de stekker uit de oranjerietuin te trekken. De ommuurde tuin is 2 ha groot, ik hoef je niet te vertellen dat het enorm veel geld kost om zoiets te onderhouden. Toen heb ik het idee geopperd om vrijwilligers aan te trekken. In het begin werd mijn plan op enige scepsis onthaald, maar gelukkig mocht ik het toch proberen. Eens te meer blijkt dat mensen tot grote dingen in staat zijn door samen te werken. En dan heb ik het niet alleen over de tuin als geheel, er worden hier continu nieuwe projecten op poten gezet én tot een goed einde gebracht: een gigantisch bijenhotel, een belevingstuin, een groendak, een wilgentunnel … Zoiets geeft een enorme boost aan je zelfvertrouwen!”

Nog meer sociale projecten

Behalve de vrijwilligers van de oranjerietuin en de natuurarbeiders van Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid, lopen er nog meer noeste werkers rond in het park. Dirk: “Om de 14 dagen komen enkele patiënten met verslavingsproblematiek van het Ziekenhuis Stuivenberg een handje toesteken. Werken in het groen maakt deel uit van hun herstelproces en ze worden hier met open armen ontvangen door onze ploeg. En dan zijn er nog de leerlingen van het Koninklijk Orthopedagogisch Centrum Antwerpen. Die bijzondere beroepsschool biedt onderwijs aan leerlingen met autisme, gehoorproblemen of gedragsstoornissen. Eenmaal per week verlaten zij de stadscontext om zich onder te dompelen in de natuur en hier nuttig werk te verrichten. Die sociale mix aan helpers met een gemeenschappelijk doel, zorgt voor een groen pareltje waar de ganse buurt trots op is.” 

Meer over de Green Flag Award

Het label dat Park Vordenstein dit jaar opnieuw ontvangt, komt overwaaien vanuit het Verenigd Koninkrijk. Keep Britain Tidy reikte de eerste Green Flag Award uit in ons land aan het Provinciaal Groendomein Rivierenhof in 2018. Sinds 2019 wordt het initiatief gecoördineerd door GoodPlanet, dat ook de Green Key en de Blue Flag uitreikt.

Anna Leonard neemt de organisatie op zich, die er dit jaar ietsje anders uitzag dan andere jaren: “Normaal gezien stond er een bezoek van een Nederlands jurylid op de planning, maar daar stak het coronavirus een stokje voor. Toch heeft deze zijn steentje kunnen bijdragen aan het team vanop afstand en zijn we erg blij dat we de vlaggen dit jaar toch kunnen uitreiken. Met de Green Flag Award willen we vooral parken (of groene ruimten) belonen waarvan het plaatje op alle vlakken ‘klopt’, zowel op milieu- als sociaal vlak. Behalve Park Vordenstein en het Rivierenhof, hebben ook het Vrieselhof, de Kesselse Heide en het Nachtegalenpark hun label kunnen verlengen. We verwelkomen dit jaar ook één nieuw gebied: de Averegten.”

Meer over


Gerelateerde artikels